Nečas a Kalousek jsou ve při. Kvůli stavebnímu spoření

06.05.2011 16:15

Po rozhodnutí Ústavného soudu ve věci stavebního spoření se ve vládě rýsuje další spor. Zruší tato vláda definitivně státní podporu tohoto produktu nebo ji jen důsledněji naváže na pořízení bydlení.

Nečas a Kalousek jsou ve při. Kvůli stavebnímu spoření

Ministr financí Miroslav Kalousek opakovaně prohlašuje, že by rád úplně zrušil státní podporu stavebního spoření. Státní kasu tato podpora stojí nemalé peníze a lidé našetřené peníze v mnoha případech nepoužívají na pořízení bydlení, ale třeba na pěknější dovolenou. Premiér Petr Nečas je však důrazně proti tomu, aby se státní podpora stavebního spoření smrskla na nulu. Informaci přinesl server idnes.cz.

Stát by ušetřil až 13 miliard korun

Pokud by státní podpora stavebního spoření zcela eliminovala, tak by si státní kasa přišla na bezmála 13 miliard korun. Nejde o nijak malou částku, ovšem Miroslav Kalousek (TOP09) s ní příliš počítat nemůže. Proti zrušení státní podpory se staví oba koaliční partneři ODS i Věci veřejné.

Související: Kalousek taje: Ministerstvo vyplatí příspěvek na "stavebko" automaticky

Mnohem vstřícnější jsou Kalouskovi partneři v důsledném navázání peněz na pořízení bydlení. V této otázce premiér Nečas (ODS) prohlašuje, že je napřed třeba odhadnout dopady takového opatření, ale a priori se mu nebrání.

Kalouska podporuje i část ČSSD

Ministr Kalousek má v otázce důslednějšího sledování stavebního spoření i podporu části opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sice postavil jasně proti jakýmkoliv dalším restrikcím, ale místopředseda strany Michal Hašek je jednoznačně pro to, aby se stavební spoření používalo především na pořízení bytu či domu.

Dále čtěte:

Sobotka (ČSSD): Zásah do stavebního spoření nabourá ekonomiku ČR 

Stavební spoření už nebude tak výhodné. Levice to dá k soudu  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…