Negativní vztah Čechů k Romům se nemění, tvrdí STEM

06.05.2011 16:05

Mezi populací je nejčastěji zastoupen odmítavý vztah k romskému etniku (68%). Tato situace se dlouhodobě nemění. Naprostá většina lidí (84%) si také stále myslí, že pozornost věnovaná právům Romů u nás je dostatečná.

Negativní vztah Čechů k Romům se nemění, tvrdí STEM

Podle dnes zveřejněného průzkumu společnosti STEM se vztah Čechů k romskému etniku dlouhodobě nemění. V dubnu letošního roku STEM opět zjišťoval vztah veřejnosti k Romům. Ptal se také, zda by se mělo více dbát na práva Romů a zda by etnické menšiny na území České republiky, včetně Romů, měly mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků.

Desetina Čechů pociťuje k Romům odpor

Česká společnost svůj převážně negativní vztah k Romům, dlouhodobě zaznamenávaný ve výzkumech STEM, nezměnila - nepříznivé postoje k nim zaujímají dvě třetiny lidí. Třetina deklaruje mírně odmítavý vztah k Romům (31 %), čtvrtina (27 %) se vyjádřila jednoznačně odmítavě a 10 % občanů dokonce pociťuje k Romům odpor.

Psali jsme:
Kanada je v právu. Romové si tam jezdí jen pro peníze, zlobí se Falbr

Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že se vztah Čechů k romským spoluobčanům mírně zlepšuje, ale nejde o proměnu nijak závratnou. Zatímco v roce 1994 vyjadřovalo negativní vztah k Romům bezmála 72% dotazovaných, dnes už je to „jen" 68%. Za zmínku stojí, že míru tolerance ovlivňuje také stupeň dosaženého vzdělání respondentů. Čím vyšší stupeň vzdělaní odpovídající má, tím vyšší vyjadřuje míru tolerance.

Mohou žít podle svého?

V názoru na možnost etnických menšin žít podle vlastních tradic a zvyků nejsou mezi respondenty významné rozdíly. Podle aktuálních výsledků je populace rozdělena na dvě téměř stejně velké skupiny: jedna s takovou možností souhlasí, druhá s ní naopak vyjadřuje nesouhlas. Jistý vliv má politická orientace. Občané zaměření pravicově s předloženým názorem souhlasí častěji (53 %) než občané stojící politicky nalevo (41 %).

Související:
Romové se při sčítání obávají uvést národnost, bojí se zneužití

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru 1286 obyvatel České republiky starších 18 let, vytvořeném metodou kvótního výběru. Sběr dat proběhl ve dnech 31. března - 8. dubna 2011.

Dále čtěte:
Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…