Ambasáda USA: Česko se nemusí omlouvat za Hájkovy teorie

07.05.2011 9:40

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek zpochybnil prohlášení z USA, že jejich vojáci zabili Usámu bin Ládina. Proti tomuto výroku se zvedla vlna ostrých reakcí od českých politiků. A všimli si ho i v zahraničí. Podle mluvčího diplomacie Víta Koláře přesto Spojené státy nepožadují od České republiky omluvu nebo distancování se od Hájkových slov.

Ambasáda USA: Česko se nemusí omlouvat za Hájkovy teorie

Hájek pro ParlamentníListy.cz komentoval zprávu o smrti šéfa Al-Káidy. Řekl, že se jedná o mediální fikci. Podle deníku Právo se americká ambasáda vyhnula odpovědi, jestli se Washington obrátil na Prahu kvůli sporným výrokům s žádostí o demarši, tzv. diplomatickou výstrahu.

Americká ambasáda ocenila stanovisko prezidenta

„ČR je pevným spojencem v boji proti mezinárodnímu terorismu, s nímž se Usáma bin Ládin ztotožnil a jejž podněcoval. Jsme přesvědčeni, že oficiální vyjádření prezidenta Klause na toto téma mluví samo za sebe," oznámilo velvyslanectví deníku Právo.

Za dva týdny nastoupí v USA do funkce nový český velvyslanec Petr Gandalovič. On hodnotil zabití bin Ládina kladně.

Smrt bin Ládina oslabí Al-Káidu

„V jeho dopadení vidím dvě roviny. Jedna je onen symbol, jak jsem o tom mluvil. Druhá: možná to naruší řídící mechanismus v Al-Káidě. Minimálně tam vznikne nějaký boj o to, kdo bude bin Ládinovým nástupcem, a to tu organizaci přece jen poškodí," řekl Gandalvič deníku MF Dnes.

Připustil, že Hájkův výrok neudělal americké straně radost. Ocenil ovšem, že přišlo oficiální vyjádření od prezidenta Václava Kaluse. Nový český velvyslanec ve Spojených státech dostane další příležitost přednést oficiální stanoviska české vlády a prezidenta až bude předávat oficiální pověřovací listiny prezidentovi USA Baracku Obamovi.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…