Ministerstvo financí prominulo pokutu vodárenské firmě

07.05.2011 10:38

Ministerstvo financí v odvolacím řízení zrušilo pokutu, kterou Finanční ředitelství v Ostravě udělilo koncem loňského roku společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) za účtování nepřiměřeného zisku při prodeji vody. Informoval o tom v sobotu Moravskoslezský deník.

Ministerstvo financí prominulo pokutu vodárenské firmě

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba došlo ke zrušení pokuty, protože nebylo spolehlivě prokázáno kontrolní zjištění.

Výše pokuty, kterou určilo finanční ředitelství, nebyla zveřejněna. Podle informací ČTK měla být menší než jeden milion korun. SmVaK dodává na severní Moravě pitnou vodu více než milionu lidí.

Vodárny si napočítaly o 40 procent víc

Finanční úřad při kontrole hospodaření firmy zjistil, že údajně došlo k porušení cenových předpisů tím, že si vodárny započítaly nepřiměřený zisk do cen vody pitné i vody odvedené v letech 2007 a 2008. Údajně dosáhl více než 40 procent. Přitom ve vodárenství byl obvyklý zisk v rozmezí od deseti do 12 procent. Proto vodárnám udělil pokutu. Ty se proti jeho rozhodnutí odvolaly k ministerstvu.

Ředitel vodáren Miloslav Kyncl s rozhodnutím finančního úřadu nesouhlasil. Odmítl závěry kontroly o vyvedení čtyř miliard korun formou dividend i vyplácení nepřiměřeného zisku.

Zisk se využije na investice do infrastruktury

"Majitelé mají nárok na dividendy ze zisku, firma ho tvoří i díky vysoké efektivitě, ke které dospěla vnitřními opatřeními. Ze zisku navíc hradí investice do infrastruktury, které nemusí platit obce a města, a odvádí daně," řekl již dříve ČTK Kyncl.

Firma podle něho ročně investuje ze zisku stovky milionů korun. "Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem, a že všechno u nás bylo v pořádku," uvedl k závěrům kontroly.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…