Pražská koalice se pře o místa úředníků. Svoboda hrozí rezignací

07.05.2011 11:28

Pražští zastupitelé za ODS se v pondělí sejdou, aby vyřešili otázku postupu ve výběru zástupců ředitele magistrátu a důležitých postů ředitelů odborů. To působí problémy v koalici s ČSSD. Primátor Svoboda odmítá měnit způsob výběru a hrozí svou rezignací.

Pražská koalice se pře o místa úředníků. Svoboda hrozí rezignací

Výběr zástupců magistrátu je zmíněn v koaliční smlouvě. Podle ní musí výběr posvětit politici. Objevily se ovšem názory, že výběr by neměl být politický

Nepolitické výběrové komise by byly transparentní

„Forma širokých výběrových komisí bez politiků, s účastí odborníků, veřejnosti, nevládních organizací, jako je Transparency International, by vedla k odpolitizování státní správy a k transparentním procesům při výběru úředníků," řekl deníku Právo předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ale nechce rušit stávající výběrová řízení. Právu řekl, že se jedná o účelový nápad. Svůj postoj se bude snažit prosadit na jednání se zastupiteli ODS. Je ovšem možné, že bude přehlasován.

Svoboda může podat rezignaci a koalice se rozpadne

Deník Právo má informace o tom, že primátor Svoboda pohrozí svou rezignací. Tím by mohl ohrozit existenci koalice. Ta má nyní na radnici 33 hlasů z 63. Pokud ztratí podporu dvou zastupitelů, přijde o většinu.

„Výběrová komise byla řádně svolaná, měla řádné složení, všechna kritéria byla naplněna. Není žádný důvod výběrová řízení opakovat. Je třeba rozhodnout, ne opakovat výběrová řízení," řekl Svoboda.

Změnit výběr lze pouze pokud někdo ztratí zájem

Výběr zástupců ředitele magistrátu se prý může měnit pouze pokud někdo odvolá svůj zájem o místo. Podle zjištění Práva se jednalo konkrétně o Michaelu Marksovou z ČSSD, místostarostku Prahy 2.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský odmítl, že by jeho strana zasahovala do sporu o místa úředníků. Prý se ovšem jedná o větší problém, než otázka obsazení volných míst radních.

ČSSD obvinila radní ODS ze špatné práce a pomalého prosazování koaliční smlouvy. ODS to ovšem odmítla. 22. dubna proto začalo smírčí řízení, které potrvá 30 dní. Pak možná dojde k rozpadu koalice a opětovné dohodě.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…