Připravují se smlouvy škol s rodiči. Rošťáci se budou posílat domů

07.05.2011 18:48

Na podzim by se mohly začít s testováním smluv, které by školy uzavíraly s rodiči dětí, jež mají kázeňské problémy. Rodiče by například museli vyzvedávat zlobivé děti anebo je každé ráno vodit do školy, aby se předešlo záškoláctví.

Připravují se smlouvy škol s rodiči. Rošťáci se budou posílat domů

Součástí smlouvy by mohla být třeba podmínka, že pokud bude dítě zlobit, musí si ho rodiče vyzvednout hned poté, co je škola informuje.

Vyzvedávání dětí nebude pro rodiče snadné

„To je možnost a samozřejmě to pro rodiče nebude snadné, zvláště pokud pracují a museli by si v práci brát volno, nebo například rušit dohodnuté schůzky," řekl serveru Aktuálně.cz psycholog Václav Mertin, jeden z autorů projektu smluv škol s rodiči.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Mertin vypracoval několik podob smluv. V jedné verzi je ustanovení, který se rodiče zavážou, že budou své dítě vodit do školy, aby se předešlo záškoláctví. To by platilo i pro studenty vyšších ročníků středních škol.

Zlobivé sedmáky pošleme domů

Zavolat rodičům a poslat problémového žáka domů by učitel mohl pouze, pokud by zlobil opakovaně. Týkalo by se to žáků sedmé třídy. Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka je daleko efektivnější pracovat s takovým dítětem. V takovém případě je ale nutné dítě udržet ve škole.

Šimáček řekl serveru Aktuálně.cz, že má pochopení s učiteli, kteří si neumějí poradit s tzv. dětskými agresory. Nemusí mít dostatek vzdělání ani podpory ze strany školy, aby zvládali třídu, kde je takových žáků více.

Psycholog Mertin si ale od smluv slibuje větší zapojení rodičů do výchovy školáků a rozšíření komunikace se školou. Ta se v současnosti často omezuje na třídní schůzky jednou za čtvrt roku.

Škola by si s dětmi měla umět poradit

Podle Šimáčka musí škola zajistit, aby se děti ve škole cítily dobře, aby dostávaly adekvátní podporu svým potřebám a aby se reagovalo na jejich handicapy, které si přinášejí ze svého rodinného prostředí.

„Škola musí zároveň počítat s tím, že někteří rodiče nejsou tak kvalifikovaní, aby zvládli svou roli aspoň jako průměrný rodič. S tím škola musí počítat, a ne uzavírat nějakou smlouvu a zbavovat se tím zodpovědnosti," uzavírá Šimáček pro server Aktuálně.cz.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…