Přímá volba prezidenta? Odborníci jsou stále proti

08.05.2011 8:41

Přímou volbu prezidenta jako první prosazovali komunisté. Od té doby se toto téma pravidelně vrací v nejrůznějších diskusích o Ústavě. Odborníci ovšem míní, že prezident volený přímo občany by na naší politickou scénu vnesl jen více konfliktů.

Přímá volba prezidenta? Odborníci jsou stále proti

O přímé volně prezidenta občany se v naší zemi mluví od Sametové revoluce. Zajímavé je, že jako první s návrhem na přímou volbu přišli komunisté, kteří se prostřednictvím přímé volby chtěli pokusit zabránit zvolení Václava Havla prezidentem. V současné době máme k zavedení přímé volby prezidenta republiky asi nejblíže. V programu ji mají všechny parlamentní strany. Odborníkům se však přímá volba nezamlouvá. Informaci přinesl server Novinky.cz

Vzorné kladení věnců

Skutečností je, že z hlediska pravomocí je role prezidenta republiky spíše formální. Často se o naší hlavě státu mluví především jako o kladeči věnců. Co tedy bude obsahem případné předvolební kampaně před samotnou přímou volbou? Spor o to, kdo věnce bude klást lépe?

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Politolog Tomáš Lebeda Palackého univerzity v Olomouci vidí zásadní slabiny české politiky někde jinde. „Hlavní problém jsou spíše nestabilní vlády, a to od roku 1996 do roku 2008. To je reálný problém. Nebezpečí nestability je nyní zažehnáno a my řešíme prezidenta. Právě přímá volba to může ještě jednou nabourat. Přímo zvolený prezident bude moci oslabovat vládou zvolenou nepřímo," uzavírá námitky Lebeda.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Politologové se shodují, že politikové chtějí v době nepopulárních reforem sklidit alespoň nějaké body a vyjít vstříc veřejnému mínění. Někteří to označují přímo za populismus, nebo alespoň nedostatek odvahy postavit se otevřeně proti.

Politolog Zdeněk Zbořil také připomíná slova tvůrce americké ústavy Benjamina Franklina: „Veřejné mínění často není vůbec veřejné, a ještě častěji není ani míněním".

Související:

Strejček (ODS): Proč jsem proti přímé volbě prezidenta

Přímá volba prezidenta se zasekla. Na milostech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …