Nesmíme zapomenout na válečné oběti a jejich vrahy, píše Bobošíková

08.05.2011 9:14

S výročím konce druhé světové války bývá v posledních letech pravidelně spojována i otázka divkého odsunu sudetských Němců z Československa. Předsedkyně Suverenity Jana Bbočíková ovšem varuje, že nesmíme zapomenout na to, že právě Němci válku rozpoutali a měli na svědomí miliony životů.

Nesmíme zapomenout na válečné oběti a jejich vrahy, píše Bobošíková

Představitelé Suverenity (SBB) v pátek uctili památku obětí nacistického běsnění v posledních válečných dnech před 66 lety v Třešti na Jihlavsku. I Suverenita se tak zařadila mezi politické subjekty, které se v uplynulém týdnu připomínají 66 výročí konce Druhé světové války.

Pozor na dezinterpretaci dějin

Bobošíková v tento významný den vzkazuje, že nesmíme zapomenout na to, kdo válku rozpoutal, a kdo ještě v posledních dnech války vyhlazoval vesnice nevinných obyvatel.

„Jsme velmi znepokojeni tím, jak jsou některými médii interpretovány události roku 1945. A také tím, jak jsou autoři takových „dokumentů" oslavováni a oceňováni těmi, kteří se odmítají smířit s poválečnými mezinárodními smlouvami, zakotvujícími odsun německého obyvatelstva," uvedla Jana Bobošíková.

Prohlášení Jany Bobošíkové ZDE

Výčet obětí německého běsnění

Bobošíková přidává i výčet několika masakrů z konce války, které spáchali Němci na Češích, aby svá varování podložila i tvrdými čísly. Běsnění nacistů se podle těchto údajů koncem války stupňovalo. V roce 1945 byli tisíce zajatců a politických vězňů v lednu a únoru převáženi v otevřených vagonech nebo hnáni pěšky z koncentračních táborů do vnitrozemí Německa, aby je nemohli osvobodit postupující spojenecké armády. O hladu, bez ošacení a zdravotní pomoci.

Nemocní a vysílení byli stříleni jako zvěř. Na trase zůstalo 124 hromadných hrobů obětí, okolnosti smrti 4 600 politických vězňů a 5 600 zajatců nebyly německou justicí nikdy objasněny a nikdo nebyl potrestán

Na našem území bylo spácháno množství zločinů na civilním obyvatelstvu a to těsně před skončením války.  

Související:

Klaus: Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

Posselt: O zločinech na Němcích je třeba diskutovat. Pěkně v klidu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …