Bitva mezi Nečasem a ČSSD. Opozice brání Ústavní soud

08.05.2011 18:36

Někteří členové Ústavního soudu jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) do jisté míry předpojatí. Řekl to dnes v televizi Prima. Reagoval tak na rozhodnutí Ústavního soudu ohledně státní podpory stavebního spoření. Opoziční ČSSD podle svého šéfa Bohuslava Sobotky považuje premiérovy výroky za "nepřijatelný útok na nezávislost rozhodování Ústavního soudu a za zpochybnění soudního systému v Česku". Rozhodování Ústavního soudu dlouhodobě ostře kritizuje prezident Václav Klaus.

Bitva mezi Nečasem a ČSSD. Opozice brání Ústavní soud

Ústavní soud minulý týden zrušil vládní úsporné změny ve stavebním spoření, které vláda prosadila ve stavu legislativní nouze. Vyhověl tak návrhu ČSSD. Z nálezu vyplývá, že vláda může do budoucna snížit roční státní příspěvek, jak předpokládá sporná novela, musí ale změny prosadit běžnou parlamentní cestou. 

 

Předpojatý soud
"Tady existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát," řekl Nečas. Dodal, že v západních zemích by musela vážně zvažovat rezignaci. Její výrok podle něj dokazuje jistou míru osobní a politické podjatosti. 

K tématu:
Nečase naštvala soudkyně. Kalousek nacista? To je na rezignaci
Soudkyně Wagnerová přirovnala Kalouska k nacistům
Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky
Sobotka: U Ústavního soudu zvítězili občan, právo a spravedlnost

Wagnerová v Lidových novinách mluvila o tom, proč ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zavedl kvůli krácení příspěvku mimořádnou daň a proč raději rovnou otevřeně nesnížil státní příspěvek, když potřeboval ušetřit. 

Na Nečasova slova již reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj se tímto výrokem Nečas dostal mimo demokratické hřiště.

"Sociální demokracie považuje za nepřípustné, aby se vláda, která schvaluje své reformy v režimu legislativní nouze a snaží se retroaktivně zdanit své občany v oblasti stavebního spoření a která je za tyto neústavní praktiky následně kritizována Ústavním soudem, snažila místo nápravy svého chování o cílenou diskreditaci Ústavního soudu či odvetná opatření proti ČSSD a občanům ve formě škrtů miliard korun pro krajské rozpočty a regionální železnice," uvedl Sobotka.

Co padlo od Wagnerové
Podle soudkyně Wagnerové Kalousek nazval svůj krok proti příspěvku na stavební spoření "daní" jen proto, že jeho zpětné zrušení by neprošlo.

" Víte, no tak to se nedá. Pracovat jenom se slovy, abych dospěla k chtěnému výsledku při popření účelu. To nejde. To je netolerovatelné. Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu," prohlásila místopředsedkyně Ústavního soudu. 

Nečas předpojatost některých členů Ústavního soudu zmínil po otázce moderátora, zda neuvažuje o změně ústavy tak, aby se ÚS nemohl vyjadřovat k záležitostem souvisejícím s rozpočtem. Řekl, že aktivismus Ústavního soudu v některých věcech vede v této záležitosti k legitimní debatě. K možnosti změny ústavy ale poznamenal, že Ústavní soud v minulosti již zrušil i přijatý ústavní zákon, kterým Poslanecká sněmovna zrušila sama sebe, a že nad ním již žádný orgán není. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…