Ústí nad Labem zápasí s dluhy

08.05.2011 19:13

Hospodaření Ústí nad Labem vloni skončilo ztrátou 136 milionů korun, což je výrazně méně, než předpokládal rozpočet. Město v něm ovšem výrazně podhodnotilo své příjmy, a kdyby dodrželo plánované výdaje, mohlo hospodařit zcela vyrovnaně. Vyplývá to ze závěrečného účtu hospodaření, který na konci dubna schválilo zastupitelstvo města. Zároveň vloni dál vzrostly dluhy města na asi 1,62 miliardy korun. Pro letošek vedení města seškrtalo investice a chce začít splácet.

Ústí nad Labem zápasí s dluhy

Výsledek loňského hospodaření vypadá ve srovnání s původním rozpočtem příznivě, během roku se ale podstatně změnily parametry rozpočtu. Původní rozpočet totiž počítal s výrazně nižšími dotacemi. Ty se ale v minulém roce zvedly o téměř 420 milionů korun, dalších 100 milionů přinesly městské pokladně vyšš daňové příjmy. Výdaje města se meziročně snížily, ale oproti původnímu rozpočtu se stejně zvedly víc než daňové příjmy.


Levicové zastupitelstvo oddlužuje


Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera ČTK řekl, že se město nejvíce zadlužilo za vlády ODS po roce 2002. Poznamenal, že sice město loni muselo nepánovitě platit na úpravu výtluků a údržbu zeleně, celkové hospodaření se však ubírá správným směrem.
Ústí nad Labem se ocitá v paradoxní situaci. Nejvíce město zadlužila pravicová vláda ODS, která čerpala evropské dotace na velké stavby. Dluhy teď musí splatit levicová ČSSD. Loňské volby přitom zamíchaly kartami jen nepatrně, ČSSD pouze převzala po ODS místo nejsilnějšího koaličního partnera.


Ústí čeká výdajová dieta


Ze závěrů auditora vyplývá, že kdyby Ústí chtělo splatit všechny své zakázky během jednoho roku, padlo by na to 85 procent jejího rozpočtu, tedy asi 1,8 miliardy korun. Město má zároveň určité pohledávky, po jejichž odečtení zbývají dluhy ve výši asi 1,62 miliardy. Celkové zadlužení magistrátu se meziročně zvedlo asi o osm procent, právě kvůli loňskému deficitu, a jen na úroky si město muselo vyčlenit 59 milionů korun.
Ústí letos čeká výdajová dieta a splácení půlmiliardové půjčky od Evropské investiční banky, kterou bude muset z větší části refinancovat. Letošní rozpočet počítá s příjmy ve výši 1,77 miliardy a výdaji 1,54 miliardy korun. Škrtalo se především v investicích, které poklesly na třetinu loňského objemu.

 

Čtěte také:

Ústí nad Labem: Pro nevidomé chystáme novinku 

Ústí nad Labem: Masarykova ulice bude částečně uzavřena 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…