Jediný opravdový kmotr je Bárta, míní Tluchoř

09.05.2011 6:30

Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře, který bude už ve středu bojovat o udržení své funkce, je exšéf dopravy Vít Bárta typickým příkladem tzv. kmotra. Chodí se k němu prý "pro rady i obálky s penězi."

Jediný opravdový kmotr je Bárta, míní Tluchoř

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř bude už ve středu mezi svými straníky bojovat o udržení svého postu. Důvodem toho, proč jej řada z nich chce vidět mimo funkce, jsou zejména jeho kontakty s bývalou členkou VV Kristýnou Kočí.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Tluchoř si ale ani dva dny před bojem o udržení čelní pozice v ODS servítky ohledně Věcí veřejných, na jejichž údajném vnitrostranickém puči se měl podílet právě on, servítky nebere. Opírá se zejména do jejich místopředsedy Víta Bárty.

Bárta jako Don Corleone

Toho označuje za největšího kmotra české politiky. "Kdybych měl to slovo (kmotr, pozn. aut.) použít v původním významu, jak ho zpopularizoval Mario Puzo ve svém nesmrtelném románu, tak jediným opravdovým kmotrem s velkým K je v české politice Vít Bárta," uvedl v rozhovoru pro pondělní MF Dnes Tluchoř.

Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

Bártu označil dokonce za kmotra třetí generace. "On přece jediný v klanu o všem rozhoduje, k němu se chodí pro rady i pro obálky s penězi," dodal šéf poslanců ODS.

Puč prý ne. Jen obavy

Ohledně údajného plánovaného puče uvnitř VV se ale svému podílu brání. "Nešlo o puč, ale naopak o obavu z rozkladu klubu VV v situaci, kdy to tam vřelo," obhajuje se v MF Dnes Tluchoř.

Mají na mě další špínu. Scházejí se, míní Bárta 

Právě Věci veřejné si budou už brzy volit své nové vedení. Protože tak budou činit díky internetovému hlasování, rojí se spekulace o možném zneužití.

Hlasování přes web je rizikové

"Nejsem úplně nadšenou podporovatelkou internetového hlasování. Ten standardní způsob volby je čitelnější. V budoucnu bych raději pořádala primárky, aby bylo jasné, kdo koho podporuje," uvedla pro deník členka vedení VV Markéta Reedová.

Problém ve zneužití internetového hlasování tkví zejména v tom, že někteří z kandidátů mohou nominovat třeba své známé, kteří přitom nemají ke straně žádný vztah. Takový případ se už přihodil v proběhnuvších komunálních volbách. Potíže může činit také fakt, že někteří z kandidátů na předsedu strany už mají přístup k seznamu volitelů, zatímco jiní ne.

Psali jsme:
Bártu popudil Nečasův rozhovor: To premiér nemyslí vážně
VV jsou nad hrobem. Víme, co musí zkusit udělat
Nebudu se chodit doprošovat do ABL, ohradil se Tluchoř
Bárta musí spěchat. Regiony ho chtějí mít na volebním sjezdu "čistého"

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…