Drábek chystá změnu na sirotčí důchody. Budou vyplácené jinak

09.05.2011 9:52

Zhruba pět stovek dětí ročně u nás nemůže dosáhnout na sirotčí důchod. Nejčastějším důvodem je to, že jejich rodiče neplatili dostatečně dlouhou dobu sociální pojištění. Problému si všiml Český rozhlas, který zároveň uvádí, že situace by se mohla zlepšit.

Drábek chystá změnu na sirotčí důchody. Budou vyplácené jinak

Podle současných zákonů musí živitel platit do sociálního systému alespoň pět let z posledních deseti, aby dítě dosáhlo na sirotčí důchod. To by se nyní mohlo obrátit ve prospěch dětí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) totiž chystá změnu.

„My to téma velmi usilovně řešíme, dokonce usnesením vlády máme termín do konce června, kdy máme předložit analýzu současného stavu s návrhem na řešení," uvedl k tomu pro Český rozhlas Drábek.

Sirotčí důchod totiž dnes nedostane zhruba každý desátý žadatel. To podle rozhlasu platí i na studentku Lenku. Když její otec zemřel, bylo jí deset let.

„Myslím si, že by to neměla být nastavené tak, že tady je nějaká podmínka, a pokud jí nesplníte, tak je to jenom váš problém, protože jste s tím těžko mohla něco udělat. Těžko jste mohla ve svém dětství kontrolovat vaše rodiče, jestli jsou platebně zodpovědní, to prostě nejde, a teď za to pykáte," řekla k problému studentka pro rádio.

Lenka se dále svěřila s tím, že má tři mladší sourozence. Otec podle ní sice pracoval, ale jestli za něj zaměstnavatel odvádí sociální pojištění, už neřešil. Potřebných pět let pojištění tak nesplnil. Po jeho smrti už jeho rodina dlužnou částku do penzijního systému doplatit nemohla.

V současnosti Lenka studuje vysokou školu a od státu dostává příspěvek v hmotné nouzi.

„Je škoda, že peníze pro člověka, který třeba prezenčně studuje, tak ho stát v této oblasti  nepodpoří. Tam ty peníze by měly být vyplacené z nějakých sociálních důvodů. Pokud ale v rámci přerozdělování stát ty peníze nemá, ale pak když přijdete na úřad a nemusíte nic dělat, tak jenom z toho konta, že jste nezaměstnaný, vám stejně nějaké peníze náleží. To mi přijde nefér," dodala mladá studentka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…