Cermat přijde o maturitní monopol. Zuby si brousí Scio

09.05.2011 11:12

Během 14 let žhavých diskuzí o projektu státních maturit měla na tento projekt monopol společnost Cermat. Z rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše o něj nyní přijde. Prostor tak dostanou konkurenti.

Cermat přijde o maturitní monopol. Zuby si brousí Scio

Po dlouhých letech diskuzí se letos konečně naostro spustil projekt státních zkoušek dospělosti. Ty by do budoucna zřejmě již nemusela pořádat společnost Cermat, která na ně 14 let, po které se o projektu hovoří, měla monopol.

Ze zákona totiž vypadne část, která Cermat stanoví jako organizátora. Další instituce tak podle serveru Týden.cz cítí příležitost. Na maturitu si podle něho pomýšlí třeba soukromá společnost Scio.

Dobeš bouchl do stolu

O ztrátě monopolu Cermatu tozhodl ministr školství Josef Dobeš. Cermat sice bude na maturitu stále dohlížet, jeho pozice organizátora už však nebude zakotvena v zákoně.

"Je to nešťastné. Neumožňuje nám to pružně řešit problémy, které vzniknou. Bylo by lepší, kdyby byla v zákoně uvedená pouze obecně příspěvková organizace ministerstva školství," uvedl pro server náměstek ministra školství Ladislav Němec, který je za státní maturity zodpovědný. Úkoly, které nyní musí řešit jeden úřad, by mělo mít napříště na starosti víc institucí.

S myšlenkou pořádat maturitu, nebo alespoň její část, si tak začaly pohrávat i jiné soukromé společnosti. Třeba společnost Scio, která už řadu let pořádá takzvané národní srovnávací zkoušky, na kterých staví při přijímání některé vysoké školy. "Současná státní maturita stejně sama zhyne," odhaduje ředitel Scia Ondřej Šteffl.

Tužka je přežitek

Scio navíc podle něho vymyslelo vlastní zkoušku - moderní maturitu. "Ta státní je z minulého století. Obsah dnešního testu i to, že se stále používá tužka a papír, nedávají žádnou možnost ověřit cokoliv jiného než memorované znalosti," zkritizoval Šteffl. Maturita Scia se tak bude konat u počítače a s využitím internetu.

"Student dostane za úkol vyřešit nějaký problém, a co k tomu použije, je jen na něm. Přesně tak se dnes problémy řeší," vyzdvihl klady nové dynamické zkoušky dospělosti zástupce Scia.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…