Vědomě porušil zákon. Teď čelí Stráský trestnímu oznámení

09.05.2011 15:48

Povolil použití chemických přípravků proti kůrovci, aniž měl vyřízenou výjimku o ochraně přírody a krajiny. Teď za to prozatímní ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský čelí trestnímu oznámení, informuje Aktuálně.cz.

Vědomě porušil zákon. Teď čelí Stráský trestnímu oznámení

Trestných činů zneužití pravomoci veřejné osoby a ohrožení a poškození životního prostředí se podle vysokoškoláka Martina Marka dopustil prozatímní ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský, a proto na něj podal trestní oznámení. Marek je přesvědčen, že Stráský porušil zákony, když bez platných výjimek povolil použití chemických látek v chráněném území, kde to jinak legislativa zakazuje, informuje Aktuálně.cz.

„Jan Stráský se tím, že nařídil použití zákonem zakázaných látek na více než 5000 místech Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, dopustil porušení zákona o ochraně životního prostředí, znečištění zvlášť chráněného území, evropsky významné lokality a ptačí oblasti," uvádí se mimo jiné v trestním oznámení.

Šéf parku nechtěl čekat a riskovat škody na majetku

Oznámení pro Okresní státní zastupitelství Plzeň-město má pět stran plus dalších 151 stran přílohy, kde Marek dokládá konkrétní dopady chemických látek na přírodu. „Užitím látky cypermethrin ohrozil společenstva a populace volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin," upozorňuje se v trestním oznámení.

Stráský v průběhu minulého týdne přiznal použití chemických přípravků bez povolení, ale zdůvodnil to kalamitním stavem parku v důsledku přemnožení kůrovce. „Je mojí zákonnou povinností realizovat všechna opatření proti kůrovci tak, abych předešel vzniku škod na majetku ve vlastnictví státu a na majetcích sousedních vlastníků lesů," vysvětlil šéf NP své rozhodnutí.

Nerespektování zákona úřední osobou

Marek upozornil, že Stráský vědomě a úmyslně rozhodl o porušení zákona, jehož dodržování má naopak sám kontrolovat. „Společenskou nebezpečnost jednání pana Jana Stráského spatřuji především v nerespektování zákona úřední osobou, která je přímo v postavení ředitele úseku státní správy, a jejíž čin může být občany považován za správný a hodný následování," píše se v trestním oznámení.

Marek je předsedou Strany zelených v Plzni. Tvrdí ovšem, že politika v jeho rozhodnutí o podání trestního oznámení nehrála žádnou roli. „Ani jsem to nekonzultoval s nikým z pražského vedení strany," uvedl Marek. Použití chemických látek už na základě podnětu ekologického Hnutí Duha prošetřuje i Česká inspekce životního prostředí.

K věci:

Stráský: Na jedné straně Šumavy jezdí lyžaři, na druhé řádí kůrovec 

Stráský dal povel k zahájení chemického postřiku NP Šumava. Povolení nemá 

Člověk jako Stráský nemůže chránit přírodu, křičí ekologové

Foto: Hans Štembera 

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…