Stráský čelí žalobě. Ohrožuje prý životní prostředí

09.05.2011 17:57

Šéf šumavského národního parku Šumava, Jan Stráský, prý poškozoval životní prostředí a zneužíval pravomoc veřejného činitele. Kvůli tomu se bude možná už brzy zpovídat u soudu. Sám hodnotí možný budoucí vývoj jako "zajímavý."

Stráský čelí žalobě. Ohrožuje prý životní prostředí

Plzeňský ekolog a student práv Martin Marek v pondělí podal na okresní státní zastupitelství v Plzni trestní oznámení na hlavu šumavského národního parku, Jana Stráského.

Toho podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby a z poškození a ohrožení životního prostředí. Trestní oznámení má podle Marka 151 stran příloh.

Stráský: Bude to zajímavé

"Bude to možná zajímavý právní precedens," uvedl už minulý týden na adresu možného trestního oznámení Stráský.

Marek na něj podal trestní oznámení kvůli rozmístění otrávených trojnožek a lapáků na kůrovce na území parku. Stráský nechal biocidy rozmístit, aniž by k tomu měl udělenou výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Parku hrozí pokuta

Podavatel trestního oznámení vycházel z informací, které se minulý týden objevily v médiích. Na nezákonné používání chemie v rezervaci upozornilo jako první Hnutí Duha. To podalo podnět k šetření na České inspekci životního prostředí. Za porušení zákona parku hrozí pokuta.

O výjimku ze zákona, jež by umožnila rozmístit biocidy v parku, Stráský sice prý požádal, do dneška ale nebyla povolena, uvedl Marek.

Související:

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…