Společnost Key Investments se mění, část Prahy se bojí o peníze

09.05.2011 19:30

Do společnosti Key Investments vložily prostředky městské části Prahy 6, 10 a 13. Celkově jde o sumu přesahující 600 milionů korun. Nezmizí tyto peníze v nenávratnu?

Společnost Key Investments se mění, část Prahy se bojí o peníze

Společnost Key Investments, u které mají dohromady přes 600 milionů korun městské části Praha 6, 10 a 13, změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. ČTK to sdělil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát s tím, že městská část, která firmě dala do správy 219 milionů, se obává o své peníze a podá trestní oznámení a žalobu na případně způsobené škody. Kvůli této problematice se dnes sešla i mimořádná rada Prahy 6.

Porušení povinností při správě cizího majetku?


Charvát uvedl, že valná hromada Key Investments změnila předmět svého podnikání 28. dubna. Také Česká národní banka serveru Česká pozice potvrdila, že této kontroverzní společnosti 28. dubna 2011 zaniklo oprávnění obchodníka s cennými papíry. Podle serveru městské části pravděpodobně místo svých peněz obdrží nelikvidní cenné papíry společností Via Chem Group a E Side Property.

"Desetidenní zpoždění, se kterým se nyní o změně podnikání firmy radnice dozvěděla, považují její zástupci za porušení povinností při správě cizího majetku," zdůraznil Charvát. Rada chce zároveň vypsat výběrové řízení na správu cenných papírů, které pro Prahu 10 Key Investments spravoval.

Praha 6 může přijít o 25 milionů korun

Praha 10 peníze do společnosti vložila v roce 2009. "Firma předložila nabídky nejvyššího výnosu a vyhovující reference," odůvodnil investici Charvát. Peníze u KI mají také Praha 6 a 13. Šestá městská část společnosti svěřila 250 milionů korun, Praha 13 o 50 milionů méně. Také tyto městské části řeší budoucnost svých investic. Podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka dostala městská část oznámení z KI na konci týdne. "Tento dopis se rovná výpovědi z dohody, respektive ze smlouvy," poznamenal mluvčí.

Dnes se kvůli tomu mimořádně sešla rada a dopis předala právníkům. Ti se mají do středy vyjádřit, zda je takový postup společnosti právně platný. Praha 6 o převod peněz společnost požádala již v únoru, finance ale dosud na svůj účet nedostala, dodal Šalek.

Oprávnění nemá, ale na webu ho uvádí

Key Investments se na svém webu stále představuje jako licencovaný obchodník s cennými papíry. Firma se prý zaměřuje hlavně na poskytování investičních služeb. Key Investments v roce 2009 dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu od České národní banky (ČNB) pokutu dva miliony korun.

Společnost v minulosti uskutečnila mimo jiné také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse. Podle serveru Česká pozice vyšetřuje podnikání Key Investments policie i ČNB.

Související:

Pařízková (VV): Do nějaké „trafiky" se odšoupnout nenechám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…