I Kubice přišel z agentury, tlumil obavy premiéra Moroz

09.05.2011 20:55

Podle Michala Moroze nemá premiér Petr Nečas v současné době důvod mu bránit jít za Radkem Johnem na úřad pro boj s korupcí. Jedním z argumentů Nečase prý byly obavy, že vlastnil bezpečnostní agenturu. Stejně jako nový ministr vnitra Jan Kubice.

I Kubice přišel z agentury, tlumil obavy premiéra Moroz

V současné době se o osobu Michala Moroze vede zásadní spor v české vládě. Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John ho chce do svého týmu, premiér Nečas (ODS) je důrazně proti.

Nejde o mě, ale o princip, tvrdí Moroz

První divácký dotaz se dotkl právě tohoto ožehavého sporu. Proč se Vás premiér bojí? Moroz uvedl, že prvním argumentem proti němu bylo, že přichází z bezpečnostní agentury, ale dnes tento argument ztrácí na síle ve chvíli, kdy je novým ministrem vnitra Jan Kubice, který dříve také působil v bezpečnostní agentuře.

Psali jsme: Bez Moroze ani ránu. Vicepremiér John trvá na svém výběru


"Z úst premiéra jsem sám dodnes neslyšel nějaké konkrétní argumenty proti mé osobě. Může jít o řadu věcí, které jsme udělali na ministerstvu vnitra s Radkem Johnem (VV). Mnozí se domnívali, že John bude slabým ministrem, ale udělal hodně práce," pochválil Johna Moroz.

Dodal, že se Radku Johnovi nediví, když se mračí na jednání Petra Nečase. Nikomu by se prý nelíbilo vykonávat novou práci bez toho, aniž by si mohl svobodně vybrat své spolupracovníky. „Domnívám, se, že nejde ani tak o mou osobu, jako spíše o princip," dodal k tématu Moroz.

Moroz jako Bárta

Další z diváků srovnával pozici Moroze s bývalým ministrem dopravy Vítem Bártou (VV). Moroz stejně jako Bárta prodal svou bezpečnostní agenturu, ale jeho matka ve společnosti působí nadále. Moroz v tom nevidí problém, protože jde jen o dobu, dokud nový majitel nepřevezme všechny klienty. Pak angažmá mé matky ztratí smysl a změní se to, hájil svou rodinu Moroz.

Psali jsme: Exnáměstek Moroz: Johna podcenili, na mě vytahují nesmysly



Na adresu nového úřadu Radka Johna prohlašuje Moroz, že nepůjde o zbytečný úřad, i když na reálné výsledky je třeba si ještě počkat. „Myslím, že nepůjde o vyhozené peníze, protože tu agendu by jinak muselo dělat ministerstvo vnitra, což by finančně vyšlo stejně.

Přemrštěné platy policistů

Další z diváků měl za to, že čeští policisté mají zbytečně vysoké platy a dostávají přemrštěné výsluhy. Bývalý náměstek ministra vnitra se sice nedomnívá, že by platy mužů zákona byly přemrštěné, ale dovede si představit štíhlejší policejní aparát, který by byl lépe zaplacen.

Nepřehlédněte: Tlustého dedukce: Za Morozem stojí Kalousek. Kalousek nechápe


Problém platů české policie je v tabulkách. Je velmi omezená možnost dobře zaplatit specialisty a dobře vykonanou práci. Menší počet lépe zaplacených policistů by byl pro tuto zemi prospěšnější než stávající stav, reagoval na dotaz Moroz.

Policisté jsou mnohdy zatěžováni zbytečnostmi

V této souvislosti se bývalý náměstek ministra vnitra vyjádřil i k úsporným opatřením v oblasti platů policistů a dalších pracovníků, kteří podléhají ministerstvu vnitra. „Myslím, že tyto úspory mohou působit jako očistný proces systému. Bezpečnost země nebude podle mého ohrožena," prohlásil Moroz, přičemž se bránil uvést konkrétní případ, jaká oblast úsporami utrpí nejvíc. Nechtěl např. říci, zda díky sníženým platům neklesne pracovní nasazení policistů.

K věci: Nečas slibuje: Očista od ABL pokračuje. Náměstek Moroz skončí


„K tomu dodám jednu věc, pokud zastavíte auto na parkovišti před nákupním centrem a necháte si notebook viditelně na zadních sedadlech auta, tak pokud vám notebook z auta někdo ukradne, policie by měla případ pouze zaevidovat a dál celou věc neřešit, protože vina podle mého leží na vině majitele. Byl neopatrný," konstatoval host pořadu.

Potomek ošklivých estébáků

V závěru pořadu se Michal Moroz bránil nařčením, že jeho otec pracoval u STB, což podle diváka nevypovídá nic dobrého ani o Michalu Morozovi samotném.

„Přiznám se, že už mi vadí, jak mi je neustále připomínáno, že můj otec pracoval v STB. Já nejsem zodpovědný za minulost svých rodičů," uzavřel Moroz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…