Do Národního parku Šumava pojede ministr. Na inspekci

10.05.2011 10:29

Tuto středu by měl do Národního parku Šumava zavítat ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a další poslanci z výboru pro životní prostředí. Zákonodárci v čele s ministrem chtějí zkontrolovat škody, které byly v parku napáchány díky hubení kůrovce.

Do Národního parku Šumava pojede ministr. Na inspekci

Za otrávené lapáky na kůrovce, které se v rozporu s nařízením ministra životního prostředí Tomáše Chalupy objevily i ve vzácných mokřadech, hrozí správě parku až milionová pokuta od České inspekce životního prostředí. Ta své závěry má zveřejnit již tento týden.

„Tam jde o to, kde byly použity a jakou metodou. Já jsem vydal nařízení, v jakých místech by se mělo postupovat metodou výrazně šetrnější a pevně doufám, že to bude dodrženo," řekl Chalupa rozhlasu.

Ředitel parku Jan Stráský ale argumentuje přemnožením lýkožrouta smrkového a také prodlevami při řízení o výjimce. Jak v této souvislosti připomíná Český rozhlas, Stráský od nástupu do funkce šéfa parku čelil dokonce i nařčením, že chce Národní park zrušit.

„Já jsem byl u toho, když se Národní park vyhlašoval a já jsem byl deset let členem a dlouho i předsedou Rady Národního parku. V žádné této fázi jsem nevyvíjel žádnou aktivitu ke zrušení parku," zmínil Stráský pro rozhlas v jednom z prvních rozhovorů po jmenování ředitelem.

„Situace se ale neuklidnila, spíš naopak. Konají se demonstrace, rozpadla se vědecká rada parku a starostové celkem sedmi obcí, které leží uvnitř parku, předali senátorům a poslancům petici," připomněl pak dnes rozhlas.

Šumavský park je ze čtyř národních parků v České republice největší a má rozlohu přes 69 tisíc hektarů. Území Národního parku leží ve výšce od 600 do 1378 metrů nad mořem a na jeho území žije trvale kolem dvou tisíc obyvatel. Na Šumavu přijede každý rok kolem dvou milionů lidí.

Rozhlas nakonec uvedl, že parka navíc slaví i výročí - přesně před dvaceti lety totiž začal platit výnos, kterým tehdejší federální vláda vyhlásila Národní park Šumava. Území je unikátní nejen svou rozlohou, ale také tím, že bylo kvůli železné oponě téměř vylidněné a příroda se vyvíjela bez zásahu člověka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…