Nahrávky lidí mají být důkazem u soudu, řekl ombudsman

10.05.2011 10:47

Audio a videonahrávky v občanskoprávních sporech jsou důkazem při řešení přestupku, řekl ombudsman Pavel Varvařovský. Nahrávka tak může usvědčit pachatele přestupku, a to i když nedal s nahráváním souhlas či vůbec nevěděl, že si ho někdo nahrává, píší úterní Hospodářské noviny. Podle nich je začnou úřady akceptovat, i když nahrávky dosud neuznávaly.

Nahrávky lidí mají být důkazem u soudu, řekl ombudsman

"Až dosud platilo, že všichni úředníci, kteří řeší přestupky, audio nebo videonahrávky vůbec nepřijímali jako důkaz. Protože občanský zákoník neumožňuje soukromým osobám pořizovat nahrávky lidí bez jejich souhlasu," cituje HN právníka ombudsmanovy kanceláře Petra Poláka.

Nahrávky zlodějů dosud porušovaly jejich právo na soukromí

Podle něj tak nastávaly paradoxní situace, kdy například kamerový systém umístěný na domě nahrál, jak někdo ničí pozemek nebo dům, ale když si majitel stěžoval a věc se dostala do přestupkového řízení, nebylo to poškozenému nic platné.

Přelomem byl podle deníku případ rodiny Hronových z Brandýsa nad Labem, kteří si natočili, jak je sousedé napadají. "Šli jsme s nahrávkou na policii. Tam nám řekli, že jde jen o přestupek proti občanskému soužití a začalo to řešit město," cituje list Ludvíka Hrona.

Zákon o ochraně osobních údajů připouští výjimku

Přestupková komise Brandýsa nad Labem nejdřív údajně prohlásila, že ze záznamu není jasně poznat, kdo na nahrávce je. Hronovi se proto odvolali ke Krajskému úřadu Středočeského kraje, který ale věc zamítl právě proto, že občanský zákoník neumožňuje lidem nahrávat ostatní bez jejich svolení. Nespokojení manželé se tedy obrátili se stížností na ombudsmana, který jim nyní dal za pravdu.

Ombudsman se odvolává na zákon o ochraně osobních údajů. Ten připouští výjimku a říká, že souhlas zachyceného člověka není potřeba, pokud je to nezbytné pro ochranu práv dotčeného, tedy toho, kdo nahrávku pořídil.

Ministerstvo vnitra podle HN sezvalo zástupce krajských úředníků, kteří řeší přestupky, a se stanoviskem ombudsmana je seznámilo.

Ombudsmanův verdikt se netýká nahrávek, které pořídila například policie nebo obec kamerovým systémem. Ty mají k pořizování nahrávek licenci a souhlas nahrávaného nepotřebují.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…