Kočí? Ta už by se chtěla také vrátit k véčkařům

10.05.2011 18:42

Vyloučená poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí ParlamentnímListům.cz potvrdila, že se nebrání opětovnému návratu k véčkařům. Staví se nyní k věci podobně jako druhý rebel a taktéž nyní již vyloučený spolustraník Jaroslav Škárka. Připustila také, že pokládá za dobé to, že Finančně analytický útvar ministerstva financí prošetřuje podivné transakce kolem Michala Babáka (VV).

Kočí? Ta už by se chtěla také vrátit k véčkařům

"Je to správné. Doufám, že i policie vše důkladně prošetří, i když spojitost s mojí kauzou v tom nevidím. Po prošetření a prokázání pravdivosti mých obvinění a pakliže by to bylo přijato i ze strany Věcí veřejných, které by se demokratizovaly a očistily od praktik ABL, svůj návrat do strany opravdu nevylučuji, minimálně bych ho pečlivě zvažovala," řekla Kristýna Kočí ParlamentnímListům.cz.

SLEDUJEME kauzu: Peníze za mlčení ve VV  a nahrávka Kočí

To, do jaké míry je však její návrat reálný, se však odhadnout nedá. Zvlášť když se opět v rozhovoru pro časopis Týden pustila do ostré kritiky neformálního šéfa strany Víta Bárty i poměrů, které jí ve straně vadily. Nebylo to prý ale hned. "Některé věci mi přišly divné, ale věřila jsem Vítu Bártovi, že chce do politiky přinést nový styl," tvrdí mladá poslankyně, která teď místo práce ve sněmovně věnuje veškeré úsilí výslechům na policii.

Psali jsme:
Michálek jako anděl pomsty? Oslovil mě Bárta, teď jdu k Johnovi, brání se

Kočí: Je to uvolňující, hlasují podle svého svědom

To, že není vázána stranickými povinnostmi, považuje prý za velmi uvolňující. Jako nezařazená poslankyně může hlasovat opravdu podle svého vědomí a svědomí, není vázána koaliční smlouvou.

"Najednou můžu hájit program, za který jsem byla zvolena. Budu se ho držet i nadále. A to i za situace, kdy se Věci veřejné od toho programu odchýlí, jako už mnohokrát. Ať se to týkalo omezení lichvy či zdanění hazardu. Nebo, a to je pro mne ten největší posun, boje proti korupci. Jestli nový styl politiky měl přinést onen plán Víta Bárty z roku 2008, tak tak si to samozřejmě nepředstavuji," uvedla v rozhovoru Kočí.

Čtěte také:
 Škárkův veletoč: Nevolte Bártu a já se vrátím

Dodala však, že o zmiňovaném plánu nevěděla, jelikož v roce 2008 nebyla členkou strany. Přišla k véčkařům až v roce 2009 před volbami do Evropského parlamentu.

"V tu dobu to měla být pravicová alternativa ODS, proevropsky orientovaná. A to mě oslovilo, tomu jsem věřila. Od začátku, kdy jsem prošla čtyřkolovým pohovorem, se o Bártově roli ve straně vědělo, ale nesmělo se to nikde říkat. Jako bývalý volič ODS jsem byla v tu dobu totiž hrozně zklamaná a chtěla jsem odborně pomoct nově vznikající straně. Nechtěla jsem se stát jako politolog politikem. Ale pak mě to nadchlo a věřila jsem Vítu Bártovi, že to myslí upřímně, že chceme do politiky přinést něco úplně nového," popsala své začátky politické kariéry Kristýna Kočí.

Čtěte také:
 Véčka necouvnou, tato vláda může skončit. Tohle už není hra

Dodala však také, že podmínky ve straně se jí už tenkrát zdály poněkud divné. "Třeba když jsme dělali celodenní psychologické rozbory a Pepa Dobeš má na každého z nás evidentně velmi detailní psychologickou analýzu. Nebo když jsem na pracovní schůzky s Vítem Bártou chodila v deset hodin večer k němu do bytu. Moje matka se tehdy úplně hrozila, že jsem se musela pomátnout. Ale já jsem to považovala za něco normálního, spoustu věcí jsem neviděla. A pořád mi to stálo za to, protože pro politology není příliš mnoho uplatnění na trhu práce," pokračovala ve vzpomínání Kočí.

U Bártů? U dveří gorila, také hospodyně starající se o pohoštění. A rušičky

A popsala, jak schůzky u Víta Bárty údajně vypadají. "Přijdete tam, u dveří stojí gorila, tedy ochranka. Většina lidí musí odevzdat mobilní telefon a za barovým pultem sedí muž, který na notebooku podle mě kontroluje, jestli si nenesete nějaké nahrávací zařízení, a možná i nahrává, co tam říkáte, ale to nevím, nikdy jsem mu tam neměla možnost nakouknout. Potom se jde buď do velké zasedačky, když je to velká porada, jako třeba ministerstva vnitra, nebo je tam menší pracovna Víta Bárty, kde probíhají ty nejsoukromější schůzky. Když je to hodně delikátní téma, zapnou se rušičky. Je to proto, abyste nemohli být nahráváni zvenku, ale asi i proto, aby si schůzku nemohl nikdo nahrávat zevnitř. Funguje to, jako kdyby pršelo. Teď, myslím, už tam Vít Bárta má i paní, které se starají o občerstvení," řekla také poslankyně Kočí.

Čtěte také:
Bárta: Mají na mě další špínu. Scházejí se

Podobně to prý pak vypadalo i po sněmovních volbách nebo ještě před nimi. Schůzky prý probíhaly tak, že se musel odevzdat mobilní telefon, projít detektorem kovu, odevzdat počítače a jakákoliv elektronická zařízení. "Někteří kolegové to velmi kritizovali, ale já jsem na to byla zvyklá. Byla jsem asi velice naivní, ale považovala jsem za běžný kolorit, že když se jde na schůzku k Bártovi, odevzdá se telefon. Stejně tak když se jde na klub," uvedla Kočí v rozhovoru pro Týden.

Zklamal nejvíc Radek John. Není ale prý jedinou loutkou...

Mimo jiné také přiznala, že nejvíce ji zřejmě zklamal Radek John. Protože věřila, že do toho jde se stejným zapálením jako ona. "Ale věděla jsem od začátku, že faktickým vládcem strany je Vít Bárta, protože je její autor. Ale věřila jsem, že s Radkem vytvoří tandem. Ne, že Radek bude jenom maskotem a loutkou. Na druhou stranu je ale třeba říct, že loutkou se nestal jenom Radek. Taky jsem si nechala psát nebo kontrolovat projevy. Ale v nějakou chvíli jsem se rozhodla, že už to dělat nebudu," kritizuje poměry u véčkařů dále Kočí. Popsala také, jak veškerá vystoupení členů na veřejnosti, třeba i v Show Jana Krause, včetně článků v novinách, byla pod kontrolou Víta Bárty.

Čtěte také:
 Odpadlice Kočí: Bylo to jako v sektě. Bárta nám psal projevy a John mlčel

Dodala také, že zřejmě nebylo dobře, když se Věci veřejné dostaly do vlády a šly do koalice. "Nová strana s lidmi, kteří nemají zkušenosti ve vrcholných postech, by neměla chodit do vlády. Lidé potřebují získávat zkušenosti, učit se. Vidím to i sama na sobě. Ačkoliv jsem věřila, že v šestadvaceti letech můžete nezkušenost dohnat pílí, ambicí a tím, že budete pracovat dvacet hodin denně a všechno si nastudujete, není to pravda. Ještě dneska existují, nebo když jsem končila, tak existovali, mezi poslanci Věcích veřejných lidé, kteří nevěděli, že ve druhém čtení se nehlasuje, to je strašlivé," uvedla jeden z příkladů.

Věří orgánům činným v trestním řízení, že prokážou, co oznámila

V rozhovoru Kristýna Kočí dále prozradila, že by byla ráda, pokud po měsíci bude moci nahlédnout do prozatímních závěrů vyšetřování policie. Uvedla také, že si vůbec nepřipouští variantu, že by nakonec musela sněmovnu opustit, pokud by se její obvinění směrem k Vítu Bártovi neprokázala.

K tomu, za co jí údajně Vít Bárta předával peníze, se vyjádřit odmítla vzhledem k tomu, že je to předmětem spolicejního vyšetřování. Přiznala však, že na ni byl v jednu chvíli vyvíjen tlak, aby trestní oznámení na Víta Bártu vzala zpět a řešila to jinou cestou. Blíže ji však nespecifikovala. "Nějakou cestou jakoby dohody," uzavřela otázku Kristýna Kočí.

Čtěte také:
Vyloučení Bárty: Po bouřlivé schůzi jde Véčkař k výslechu
VV jsou nad hrobem. Víme, co musí zkusit udělat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…