Nemocnice klesnou na roveň ojetých aut, hřímá poslanec Foldyna

11.05.2011 6:34

Poslanci opozice z řad ČSSD a KSČM ve sněmovně bojovali proti zrušení zákona o neziskových nemocnicích. Poslankyně Soňa Marková (KSČM) dokonce prohlásila, že zákon koalice je stupidní. Ministr Heger (TOP09) jednoznačně popřel, že by chtěl zdravotnictví privatizovat.

Nemocnice klesnou na roveň ojetých aut, hřímá poslanec Foldyna

V prvním čtení sněmovnou prošel zákon o zrušení neziskových nemocnic a to i navzdory důraznému křiku opozice, která se bojí privatizace celého českého zdravotnictví. Poslankyně Soňa Marková (KSČM) v debatě označila zákon za stupidní a ptala se ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09), proč raději nesebere peníze farmaceutickým firmám, které se podle jejího názoru nepřiměřeně obohacují. Prý by tak získal 6 až 8 miliard korun ročně.

Po projevu Markové přišel na řadu poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) „Dneska se chystáme na to, že převedeme zdravotnictví na formu obchodních společností a dáme to na úroveň prodeje housek či ojetých aut. Já si myslím, že to je jeden z nejtristnějších úkonů Sněmovny a pro tento zákon hlasovat nebudu," doplnil po vystoupení Markové (KSČM) poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

To sociální demokraté převedli nemocnice na kraje 

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) se proti vystoupení opozice ohradil. Zpochybnil tezi, že by soukromé podnikání bylo za všech okolností horší než správa někdejších okresních nemocnic státem, a hned v zápětí dodal, že on žádnou privatizaci českého zdravotnictví nechystá. Dokonce to od řečnického pultu veřejně slíbil. Prý se pouze snaží převést nemocnice na rozumnější formu správy.

K tématu: Stop privatizaci Karlovarské nemocnice. Kvůli podezření z korupce?

Proti tezím opozičních poslanců vystoupil i jejich kolega Jiří Šulc (ODS) a všem v sále připomněl, že to byla vláda ČSSD, která v letech 2002 až 2003 převedla nemocnice pod zprávu krajů a vložila tak na ně břímě, které fakticky nebyly schopny unést.

Související:

Rath se rozčílil kvůli neziskovkám: Heger svůj úřad znásilňuje

Ze soukromých nemocnic lékaři neodcházejí. Privatizovat, radí Šmucler


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …