Bez jádra to bude lepší, volá jaderný fyzik z Temelína

11.05.2011 8:22

V boji proti Temelínu pomůže hornorakouské vládě jaderný fyzik Dalibor Stráský (SZ), který v Temelínu dříve pracoval. Upozorňuje, že elektrárna není tak bezpečná, jak se říká.

Bez jádra to bude lepší, volá jaderný fyzik z Temelína

Novým hornorakouským pověřencem bojujícím proti Temelínu bude český jaderný fyzik Dalibor Stráský (SZ), který v Temelínu dříve pracoval. Působil také jako poradce ministerstva pro životní prostředí. Pokusí se české politiky přesvědčit, že bezjaderná energie je lepší. Informaci přinesla MF Dnes.

„Jedna z náplní mé práce, která spočívá v dialogu a přesvědčování, že bezjaderná varianta výroby elektrické energie je lepší. Je to v podstatě práce, kterou jsem dělal doposud jako poradce ministra životního prostředí, takže pro mne to bude pokračování. Chci pokračovat v nastolování trvale udržitelné energetiky," říká Stráský.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Není tak bezpečný, jak se říká

Jaderný fyzik upozorňuje, že Temelín není tak bezpečnou elektrárnou, jak se říká. Jako technik pracoval v elektrárně mezi lety 1989 až 1990 a prý už tehdy existoval seznam nedostatků, kterými Temelín trpí. Vytvářel se proto, aby byly postupně odstraněny, ale Stráskému se dodnes nelíbí, že se navenek tvrdilo, jak je Temelín nejbezpečnějším zařízením v Evropě.

Dále čtěte: Kdyby Temelín stál tam, co Fukušima, nic by se nestalo, tvrdí Kocourek

„To vše mi přišlo nesprávné, tak jsem do médií řekl, co se šéfům nelíbilo. Pak jsem dostal na výběr - zůstat v Temelínu a mlčet, nebo odejít a kritizovat co chci. Zvolil jsem si druhou variantu," uzavírá Stráský.

K tématu: Temelín: Havárii řeší 900 lidí... naštěstí jen cvičnou

Za zmínku stojí, že Dalibor Stráský je v Jihočeském kraji členem Strany zelených, ale jak sám říká, v červnu své členství pozastaví, protože jeho nová práce bude vyžadovat nadstranickost.

Související: Temelín pojede na ruské palivo. Nejmíň dalších deset let 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…