Komárek: Jen Babák není. Co to vzít ve financování stran opačně?

11.05.2011 9:13

Komentátor Mladé fronty Dnes (MfD) Martin Komárek se zamýšlí nad financováním stran. Na paškál si vzal především Věci veřejné a podivné dary Michala Babáka, jež nyní zkoumají analytici Kalouskova úřadu.

Komárek: Jen Babák není. Co to vzít ve financování stran opačně?

Věcem veřejným dal kdysi finanční dar poslanec Michal Babák. Bylo to ještě před jeho zvolením do dolní komory Parlamentu. Dar Michala Babáka nyní ale mají pod drobnohledem Kalouskovi analytici.

V případě poslance VV je totiž mnoho neznámých, ale jak poznamenává Komárek, tajemství jsou i všude jinde kolem financí stran. Politici totiž na vyčištění stolu od podivných darů a protislužeb zatím neslyší.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

„Michal Babák vysvětluje, jak financoval Věci veřejné. Není první, není ani poslední. Financování stran připomíná tajemný hrad v Karpatech či Kafkův zámek. Pro normálního smrtelníka je neproniknutelné," píše Komárek v MfD.

Poté rozebírá, jak si Babák půjčil od svých firem a také novozélandského podnikatele. Pozastavuje se však nad tím, že tento poslanec vlastně vůbec neví, kolik vydělal prodejem akcií, jestli třicet nebo čtyřicet miliónů. „Bohatí lidé bývají rozevlátí a roztržití. Často si také navzájem půjčují, mají ve zvyku nosit peníze v igelitkách nebo je strkat svým přátelům v obálkách," poznamenává k tomu komentátor.

Dále pak sděluje, že Kalouskův tým, tedy finanční a analytický útvar ministerstva financí něco může zjistit, ale také nemusí. V každém případě to bude "protřelý" Kalousek používat jako kladivo na své koaliční partnery.

Měl by vzniknout zvláštní apolitický úřad?

Ani ČSSD ale není podle Komárka křišťálově čistá: určitě si nemohla volební kampaň zaplatit z peněz, které oficiálně vykázala. Mlčí i bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Nikdo to neřekne o té své straně, ale rád toho napovídá mraky o té druhé," podotýká k tomu Komárek.

Otázka ale podle něj je, zda to lze změnit. „ČSSD navrhuje striktní omezení výdajů a pravidel pro volební kampaň. Nebude to ale straníky ještě více svádět k tomu, aby pravidla obcházeli? Není lepší opačná cesta?" táže se Komárek. Spekuluje, že situaci by bezpochyby napravilo ekonomické posílení stran, ale výměnou za to, že se ve svém účetnictví svléknout doslova donaha. Možná by také měl vzniknout zvláštní apolitický úřad, který na férovou soutěž stran bude dohlížet.

Je ovšem prý dobře, že případ Babák bude vyšetřen, ale stejně tak by se policie měla pustit i do prověřování levných billboardů ČSSD, ale také do Drobilova případu, pandurů či gripenů, na nichž se údajně přiživovali zejména lidovci, jejichž část přešla do TOP 09. „Bohužel se můžeme vsadit, že se to nestane," uzavírá zamyšlení komentátor.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…