Bárta chválí vládu, reformní jednání pokračují

11.05.2011 11:48

Bývalý ministr dopravy a kandidát na předsedu VV Vít Bárta chválí vládu za reformní úsilí. Připomíná, že je třeba dotáhnout do konce důchodovou reformu a stanovit, co bude na příště standardní zdravotnickou péčí a co už dražším nadstandardem.

Bárta chválí vládu, reformní jednání pokračují

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta (VV) kvituje, s jakou rychlosti se politická scéna vrátila k prosazování reforem. Pozná se to prý podle toho, že opozice vytáhla svou nejsilnější sněmovní zbraň - obstrukce. Bártova úvaha na téma reforem je uveřejněna na blogu Aktuálně.cz.

„Jsem velmi rád, že po událostech, které vykrystalizovaly v politickou krizi a do níž strana VV byla vtáhnuta jako obětní beránek, nadešel konečně čas se znovu pustit do práce. Říkal jsem to od začátku. Má rychlá rezignace nebyla nic jiného, než urychlení procesu znovu jednat o důležitých věcech této země - o reformách," píše Bárta.  

Lidé se musí naučit spoléhat i sami na sebe

Bárta obhajuje nevyhnutelnost reforem, stát zkrátka musí šetřit a lidé se musí naučit hledat pomocnou ruku i na konci svého ramene. Přehnané obavy z údajně drastických reforem ovšem Bárta tlumí.

Související: Zdravotnické odbory hrozí opět protesty. Kvůli asociálním reformám

„V minulém týdnu zasedaly odborné zdravotní a finanční komise VV, které mě svými výstupy vybavily mandátem pro jednání na koaliční úrovni ke zdravotní a důchodové reformě. Od počátku jsem byl zastáncem toho, že u tvorby nadstandardu nesmí chybět Česká lékařská komora (ČLK). Navíc jsme jasně deklarovali, že pro přijetí požadavků lékařů na zvýšení jejich platů je nutné, aby se do reformy zapojili sami lékaři, jejich zastoupení a instituce," vyzdvihuje roli doktorů Bárta, ale připomíná jim i jejich závazky.

Dále čtěte: Vláda chystá puč a Kalousek je psycho. ČSSD žhaví před schůzí

Vše by mělo být domluveno tak, aby změny platily od prvního ledna 2012. Do vyjednávání o stanovení standardů zdravotnické péče by se podle Bárty mělo zapojit ministerstvo zdravotnictví jako hlavního organizátora, všechny komory, včetně  ČLK a zástupců odborných společností a asociace zdravotních pojišťoven, VZP nevyjímaje.

Úspory půjdou i do státních dluhopisů.

Neméně důležitým tématem je podle Bártova názoru také reforma penzí a i zde si pochvaluje dosažených cílů. Na příště prý bude možné ukládat si peníze na podzim života i do státních dluhopisů. A to do dluhopisů věrohodných států, u nichž je riziko krachu minimální.

Nepřehlédněte: Sobotka za pultem: Udřít lidi ještě před důchodem, to chce vláda

„V současném světě se jedná o mnohem bezpečnější variantu, než je současný první státní pilíř. Abyste nedostali důchod z prvního pilíře, stačí, aby zkrachovala Česká republika. Abyste nedostali výplatu z takto bezpečného druhého pilíře, musela by zkrachovat většina silných států světa. A tato maximální bezpečnost byla naším hlavním cílem," vzkazuje občanům Bárta (VV).

K věci: Ministr Drábek: Reformy jsou nepopulární, ale nezbytné

Kandidát na předsedu VV se dotýká i ožehavého tématu poplatků za chod fondů a upozorňuje, že budou stanoveny poplatkové stropy. V případě výše zmiňovaných státních dluhopisů by mělo jít o 0,3% ze spravované částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …