Komentátor se děsí: Sekta VV má už jen 900 členů

11.05.2011 14:38

Zástupce šéfredaktora Reflexu a komentátor Viliam Buchert se pozastavuje nad tím, že straně Věcí veřejných houfně ubývají členové a ze strany se stává jen sekta.

Komentátor se děsí: Sekta VV má už jen 900 členů

Podle Viliama Bucherta počet straníků nejmenší koaliční straně dramaticky klesá. Z loňských podzimních 1600 členů tak spadl počet véčkařů na 900 členů.

"Jenže „véčkaři" se odebírají do politického hrobu ještě rychleji než kterákoli jiná strana. Nejenom, že ztrácejí vliv, ale i členy a příznivce," uvedl Buchert na stránkách týdeníku Reflex ve své glose, že ještě nedávno měl parlamentní benjamínek dobře rozjetou politickou budoucnost.

SLEDUJEME téma: Vládní krize

Z komety sekta

"Ještě loni na podzim měly Věci veřejné kolem 1600 členů a zdálo se, že ke kometě české politické scény se budou přidávat další lidé. Ovšem neschopnost některých ministrů této strany a stále sílící podezření, že VV jsou pouze marketingový projekt agentury ABL, měly na „véčkaře" smrtelný dopad. V březnu už strana registrovala pouze 929 členů v celé republice. A do volby nového předsedy či předsedkyně, která proběhne pomocí internetového hlasování ještě v květnu, se zaregistrovalo pouze 5431 lidí z více než údajných 18 tisíc příznivců. K tomu všemu by se podle posledních průzkumů už VV nedostaly ani do  sněmovny," analyzuje rozklad strany Buchert.

Píšeme:
Klaus vyslechne stížnosti a důvody k rezignaci Johna ještě dnes
Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

Dodává, že se ze strany stává čistokrevná sekta, jak již dlouho někteří kritici stranu označují. A rozhoduje v ní jen pár jedinců.

"Z celých Věcí veřejných známe jen několik členů. Exministra Víta Bártu, bývalého ministra vnitra Radka Johna, který nezvládal svůj rezort a ještě stále ministra Josefa Dobeše ze školství. Kamil Jankovský je pak zcela neviditelný šéf ministerstva pro místní rozvoj. Občas něco řekne a někde vystoupí Kateřina Klasnová a Karolína Peake. Zbývá nám už pouze poslanec Michal Babák. Ten jen kvůli tomu, že „netuší", kde k milionům přišel. Kristýna Kočí a Stanislav Huml, poslední dva lidé, které ještě někdo z VV znal, už byli ze strany vyloučeni," vypočítává známé straníky komentátor.

Podle něj VV zbývá už jen jediná cesta a tím je nábor černých duší, jak to dělají velké zavedené strany ODS a ČSSD v některých regionech. "Vzniklo by tím alespoň zdání, že tato strana není sekta," kousavě uzavírá.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…