Drž hubu! řval v europarlamentu poslanec, který napadl Klause

11.05.2011 16:35

Debata Evropského parlamentu o dočasných úpravách schengenského systému kvůli migrační vlně ze severní Afriky se ve Štrasburku nesla v ostrém tónu. Šéf frakce Zelených Daniel Cohn-Bendit obvinil Velkou Británii a Spojené státy, že před druhou světovou válkou odmítaly přijímat židovské uprchlíky kvůli jejich původu.

Drž hubu! řval v europarlamentu poslanec, který napadl Klause

"Kolik Angličané a Američané odmítli Židů, protože říkali, že Židů je tu příliš mnoho? Už toho mám dost! My sami jsme problém, když nedokážeme být solidární," křičel Cohn-Bendit do mikrofonu. "Drž hubu, jo?" obořil se vzápětí na místopředsedu eurorealistické frakce Evropských konzervativců a reformistů, britského europoslance Timothy Kirkhopea, který dával najevo svůj nesouhlas.

Zahradil Cohn-Bendita odsoudil

Timothy Kirkhope vzápětí poslal Cohn-Benditovi otevřený dopis, ve kterém žádá veřejnou omluvu. "Jistě budete souhlasit, že jste hluboce urazil desetitisíce britských a amerických vojáků, kteří položili své životy za osvobození Evropy včetně Židů," píše mimo jiné Kirkhope.

Předseda skupiny Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil požadavek na veřejnou omluvu plně podporuje. "Je to ukázka toho, kam až jsou někteří proevropští fanatici schopni zajít ve svých verbálních projevech," řekl pro ParlamentníListy.cz Zahradil.

Incident s Klausem

"Panu Cohn-Benditovi se to nestalo poprvé. Je sice proslulým kašpárkem Evropského parlamentu, ovšem aby tímto způsobem urážel jiné, je nepřijatelné. Britští kolegové mají moji plnou podporu. Máme snad připomenout vlastní zkušenost - třeba Brita Sira Nicholase Wintona, který zachraňoval židovské děti z Československa?" dodal pro ParlamentníListy.cz Zahradil.

Známý  neomarxista "Rudý Danny" Cohn-Bendit se také proslavil tím, že se s českým prezidentem Václavem Klausem ostře střetl v prosinci roku 2008 během návštěvy delegace Evropského parlamentu na Pražském hradě. Hrad si tehdy stěžoval, že Cohn-Bendit pojal schůzku jako "velkou provokaci". "Vaše názory na ni (Lisabonskou smlouvu) mě nezajímají," měl zde říct Cohn-Bendit. Český senátor Jaroslav Kubera "překrtil" před časem Bendita familiárně na "Banditu".

K tématu:
Co dělá europarlament v krizi? Živí stěhovací firmy



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …