VV pomáhají v nouzi. Často to začíná nadávkami

12.05.2011 11:05

Každý někdy v životě prochází složitým obdobím. Ne každý má však prostředky na to, aby svě trable a potíže řešil třeba pomocí právníků či úřadů. Právě pro takové lidi funguje již dva roky telefonní sociálně právní poradna na bezplatné lince, stejně tak i přímá osobní poradna. Spravují ji Věci veřejné, které samy jako strana v poslední době neprocházejí právě šťastným obdobím. Přicházející lidé prý líčení svých problémů často zahajují nadáváním na vládu, které se strana účastní.

VV pomáhají v nouzi. Často to začíná nadávkami

Zuzana Dufková, která poradnu vede, v ní začínala před lety na postu operátorky. Prý proto, že sociální problematiku již v té době nějaký pátek dělala a chtěla se jí věnovat i nadále. "Původně to vypadalo, že to bude jen na čas. Nakonec, jak vidíte, jsem tu zůstala a poněkud změnila i své postavení," popisuje Dufková. V době, když začínala, Věci veřejné v poslanecké sněmovně neseděly, přesto poradenství nabízely už od roku 2002, připomněla Dufková.

Pro radu nechodí jen naši voliči
Zatímco telefonické poradny využívá denně několik desítek lidí, ve čtvrtek, kdy je otevřená i poradna přímá, se prý v čekárně tísní kolem 20 lidí. "Přijíždějí sem i mimopražští. Přitom jsme nedávno otevřeli další poradny v Pardubicích, Brně a Liberci. Zájem je obrovský. A pokud byste se chtěli zeptat, zda k nám chodí jen voliči Věcí veřejných, tak rovnou odpovídám, že nikoli. Naopak, kolikrát si vyslechneme nejdříve na vládu, jejíž je naše strana součástí, i dost nářků," řekla ParlamentnímListům.cz Dufková.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

K tématu:

Věci veřejné musí být víc "sociální" a "zelené", přeje si Bárta

Sehnalová (ČSSD): Nekalé obchodní praktiky aneb "Jak nespadnout do pasti"

Zadlužení domácností roste, podmínky úvěrování se zpřísní

Ostatně, jak přiznala, ani ona není členkou strany, zatím je prý pouhou "čekatelkou". A dokonce jak dodala, by sama měla i zcela osobní typ na člověka, který by měl stranu vést. "Podle mě by byla tou správnou osobou Marie Hakenová. Ta mě vlastně i k této práci původně přivedla," pochválila Dufková pražskou komunální političku.

A co v poslední době lidi nejvíce trápí, s čím si neví rady? "Je to individuální, ale převládá dluhové poradenství, poradenství kolem exekucí, poradenství osamělým rodičům s dětmi, kterým druhý rodič neplatí výživné. Před Vánocemi jsme řešili také nebývalý nárůst žádostí o radu z řad převážně seniorů, kteří naletěli různým  nabídkám při podomním prodeji i předváděcích akcích. Musím přiznat, že mě to samotnou zaráželo, kolik lidí takový problém tíží. A samozřejmě také praktiky těch společností. V mnoha případech se nakonec podařilo klientům vyřídit návrat peněz ještě do Vánoc," uvedla jedno z prý nejrozšířenějších trápení lidí, kteří se odhodlají ať už osobně, tak telefonicky na poradnu Věcí veřejných obrátit, Dufková. Konkrétní případ uvést nechtěla, vzhledem k tomu, že pomoc je věcí anonymní a poradna ctí právo klientů na to, že o jejich trablích není informována další strana.

Paní s 19 kočkami
Každý příběh je jiný. Ale některé si prý přesto Zuzana Dufková bude pamatovat dlouho. "Vloni se na nás obrátila nejprve matka ženy žijící na Vysočině v polorozpadlém domku. Že prý má její dcera finanční problémy, nemůže najít v okolí bydliště žádnou práci. Jestli bychom jí tedy nepomohli. Brzy vyšlo najevo, že má dotyčná paní 19 koček. Poctivě se o ně starala v rámci svých možností a rozhodně je nechtěla dát pryč, poněvadž k nim měla silnou citovou vazbu. Přesto se nakonec dala přesvědčit, když jsme jí našli zaměstnání v Brně i s ubytováním, aby kočky dala do útulku a mohla se tak postavit opět na nohy. trvalo to ale poměrně dlouho. Dneska paní pracuje, našla si lepší byt a za kočmama prý do útulku dojíždí na návštěvy - nakonec to tedy vzalo dobrý konec," shrnula Dufková.
Ne všechny příběhy prý sice končí happyendem, nicméně stává se, že si lidé prý na poradnu vzpomenou a pošlou pak pohled z dovolené, či k Vánocům nebo Velikonocům.

Kdo prý stál původně za tímto nápadem, už se asi těžko dá dopátrat. U zrodu ale prý nechyběla odcházející místostarostka Prahy 1 Jana Pařízková, již zmiňovaná Marie Hakenová, ale také třeba poslankyně Karolína Peake, která je stále jako právnička garantem této služby. Členové Věcí veřejných, kteří se v různých druzích pomoci angažují, dělají svoji práci dobrovolně - tedy bez nároku na honorář. Placeni jsou prý jen brigádníci, většinou z řad vysokoškoláků, často právnické fakulty.

Čtěte také:

Véčkaři chtějí opustit koalici na Praze 1. Pařízková rezignuje

Muži vysedávají, ženy pracují. Tak to vidí Peake

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…