Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi

12.05.2011 8:55

Platové tabulky pro učitele, to je téma, které chtějí znovuotevřít odboráři ve školství před novináři. Argumentují tím, že mladý nastupující pedagog dostane 20 tisíc, první zvýšení platu ovšem přichází až po šesti letech praxe a to o 250 korun. Po 27 letech zkušeností si učitel polepší prý jen o 1600 korun.

Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi

Odboráři také nesouhlasí s tím, že nastupující učitelé s diplomem berou často více peněz než jejich zkušení kolegové bez vysoké školy. Upozornil na to Český rozhlas.

„Chceme veřejné slyšení v Senátu, aby tam jednotliví ministři, kteří jsou za tuto problematiku zodpovědní, přednesli návrhy, jak právě toto vyřešit. A tam právě očekáváme, že karta bude na straně vlády, že je možnost změnit vládní nařízení a upravit tabulky, aby ti lidé, kteří odvádějí svoji práci a jsou plně kvalifikovaní, se dostali na odpovídající úroveň jako vysokoškoláci," vysvětlil k tomu pro rádio předseda školských odborářů František Dobšík.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Problém mají i školníci. Platy jim také nestačí  

Není to podle něj však o tom, že by nějak chtěli diskriminovat vysokoškoláky a jejich vzdělání snižovat, ale "dotáhnout" ty, kteří jsou plně kvalifikováni, na úroveň vysokoškoláků

Odboráři již dříve dali na vědomí, že s platy nejsou spokojeni ani nepedagogičtí pracovníci, například kuchařky nebo školníci, kterým se příjem snížil.

Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Vondráčková minulý týden v Ozvěnách dne řekla, že vedle platů budou prioritou i podmínky pro nepedagogické pracovníky obecně.

„Problém nepedagogických pracovníků je obrovský. Lidé přicházejí o 4, 5 tisíc, a když uvážíme jejich plat okolo 11 tisíc, tak dnes jsou na minimální mzdě. A vlastně za stejný výkon práce," řekla.

Dobeš nároky učitelů nechápe

Ministr školství Josef Dobeš ale dál na takových platových tabulkách trvá. Chce podpořit mladé, vysokoškolsky vzdělané lidi, aby šli do školství. Zdůraznil, že v roce 2011 se přidalo na platech učitelů 2,1 miliardy. „A pro příští rok máme čtyři miliardy - jsou už v návrhu rozpočtu. Přidali jsme hlavně mladým učitelů."

Odmítl, že by zvýhodnění vysokoškolsky vzdělaných učitelů bylo diskriminační. „Musíme podporovat vysokou školu. Moje předchůdkyně řekla: dávám vám 7 let na to, abyste si všichni dotáhli vysokou školu. Já říkám: ne! Vážím si zkušených učitelů bez vysokoškolského vzdělání, ale hodlám podporovat vysokou školu, mladé učitele a tím zvednout ten trend," dodal Dobeš.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…