Jardo, díky! Jágr ovládl titulky novin, John měl smůlu

12.05.2011 10:08

Odchod Radka Johna z vlády nijak výrazně nepoznamenal média. Zatím. Místo Johna na titulních stránkách dnešních deníků se totiž směje z fotografií Jaromír Jágr. Důvod je jediný – Česko ve středu vyhrálo na mistrovství světa v hokeji nad USA. A jde do semifinále.

Jardo, díky! Jágr ovládl titulky novin, John měl smůlu

„Čeští hokejisté postoupili mezi elitní kvarteto týmů MS a v Bratislavě budou bojovat o medaile. Ke čtvrtfinálové výhře 4:0 nad Američany přispěl Jaromír Jágr prvním hattrickem v reprezentaci," píše Právo k titulní fotografii.

„Vláda znovu nad propastí" zní sice titulek úvodního článku, ale grafici a šéfredaktoři deníků moc dobře vědí, že oko čtenáře při otevření novin spočine nejprve na fotografii. „Přečte si případně doprovodný text pod ní a pak teprve zabloudí na titulky jiných článků," informoval v první polovině devadesátých let manuál pro redaktory Blesku. Ti se totiž jako první učili, že  používat vhodné fotografie na titulní stránce je tahák a stejně tak jako tučné titulky prodává náklad.

Blesk se ostatně tohoto pravidla drží dodnes. Podobně jako Aha!, které vydává stejné vydavatelství, tedy Ringier Axel Springer. Oba deníky mají proto jak na „titulce", tak na stránce 2 a 3 materiály směřující opět k hokeji. Blesk pak k Jágrově fotce uvedl: „Jardo, díky! Modlil se, pak smetl Američany." Na straně  2 a 3 navíc deník opět umístil Jágrovu podobiznu - jeho fotka je na obou stranách a článek doprovází titulek: „Jágr je hokejový král"

„On je prostě fenomenální. Je mu devětatřicet, už vyhrál všechno, co se v hokeji vyhrát dá, ale stejně zůstává hladový po úspěchu jako nějaký dvacetiletý junior," zmiňuje pak v úvodu článek. Podobně si počíná Aha!. Stránku 3 lomí sice s událostmi ve sněmovně a malý článek pak věnuje i Johnovi s otázkou: „Skončil ve vládě! Co s ním bude?, ale i tak dominuje hokej.

Jandák: Vládní poslanci pelášili na hokej

 „Odhlasovali důchody a...Pelášili na hokej," zní navíc titulek k článku o malé důchodové reformě. Poslanci se totiž včera sešli na příslovečnou hodinku a to, co jim obvykle trvá celý den, za tak krátkou dobu stihli. Jízlivě délku trvání schůze poté okomentoval poslanec Vítězslav Jandák z ČSSD. „Předsedkyně překvapivě po hodině přerušila jednání, vládní poslanci zřejmě vyrážejí na hokej," kritizoval. „A teď už zbývá jen jedna povinnost - fandit našim," zakončila podle Aha! navíc schůzi šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

A po Blesku druhý nejčtenější deník v Česku? Co ten dnes na „titulce" nabízí? „Skvělý Jágr," píše Mladá fronta Dnes a navíc také otiskla fotografii Jágra těsně poté, co dal čtvrtý gól a ruce měl vítězně nad hlavou. „Češi budou hrát o finále se Švédy," pak hlásá článek pod Jágrem. O Johnovi ale deník na první stránce neříká vůbec nic.

Co nás zajímalo víc? John anebo Jágr?

Podobně si se zájmem čtenářů poradily Lidové noviny a Hospodářské noviny. Korunu tomu nasadily Lidové noviny, které se na jedničce po právu tázaly: „Co včera zajímalo Čechy víc - John? Jágr?" A opět deník prodával fotografie Jágra.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…