David Rath má zkažené prázdniny. Rozkazem Sobotky

12.05.2011 12:37

V červenci žádnou zahraniční dovolenou. Tak zní doporučení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky poslancům této strany. Podle Sobotky lze totiž očekávat schůze Poslanecké sněmovny. Redakcí oslovení poslanci nemají s dosažitelností problém. KSČM podobné opatření nechystala, po informaci ParlamentníchListů.cz zbystřila. Možná jej projedná na výkonném výboru. Proč? Může totiž opět padat vláda.

David Rath má zkažené prázdniny. Rozkazem Sobotky

Podle informací ParlamentníchListů.cz vydal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pokyn, podle kterého by v době parlamentních prázdnin v červenci poslanci strany neměli opouštět Českou republiku. Na dotaz redakce Sobotka esemeskou informaci potvrdil.

Prý drží pohotovost každý rok

„Každý rok je toto doporučení stejné, v červenci lze očekávat schůze sněmovny," reagoval předseda ČSSD. Pohledem do „jízdního řádu" Poslanecké sněmovny jsme se ale přesvědčili, že předseda ČSSD neříká úplně všechno. Regulérní program sněmovny totiž končí nejdéle 19. června. A sejít se má znovu až po pátém září, a to jenom sněmovní výbory. Dolní komora jako celek má začít jednat po letní pauze až 20. září.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Každoročnost tohoto opatření sociálních demokratů by tak předpokládala, že po skončení „normálních" schůzí sněmovny přijdou v červenci schůze mimořádné. A do těch se sněmovna v letním čase hrne málokdy.

Čtěte také:

Tady Bártu milují: Půjčil chudým poslancům, místo prázdnin dřel

Škromach: Klaus má dovolenou každý den, tomu se to mluví

ČSSD přitvrzuje. Aby svrhla vládu, zakázala poslancům cestovat

Věští Sobotka červencový konec vlády?

Důvod je tedy zjevně prozaičtější. Sobotka zřejmě nechce prošvihnout možné shazování vlády, které by pak skutečně řešila mimořádná schůze. Připomeňme, že sama vláda si dala dohodou o ukončení prvního kola vládní krize za horizont svého působení červen, kdy hodlá po vyhodnocení plnění reforem požádat o důvěru. Kdyby se něco „zvrtlo" nechce zřejmě Sobotka nic ponechat náhodě a hodlá mít mužstvo pro hlasování o nedůvěře připravené i v červenci.

„Vím o tom a červencová dosažitelnost mi dovolenkové plány nenaruší. Já už od komunistů nic neplánuji," řekl se smíchem ParlamentnímListům.cz poslanec Vítězslav Jandák. Připustil, že „pohotovost" je vázána na případné hlasování o důvěře vládě. „V téhle zemi je možné všechno, takže bych se nedivil. Ale já jsem voják sociální demokracie, čili půjdu, kam budu nasazen," dodal Jandák.

Koskuba o ničem neví, dosažitelný bude

„Hříšníky" mezi redakcí oslovenými poslanci sociální demokracie jsou poslanci David Rath a Jiří Koskuba. „Já o takovém opatření nevím," reagoval na dotaz. Buď jsem nedával pozor, nebo třeba o mě není takový zájem, když ve sněmovně sedím až v zadní řadě," zažertoval Koskuba, když mu redakce informaci potvrdila.

Podle něj ale není kvůli zrušení vlády vyvolávat hlasování o důvěře. „Na to nás ta vláda nepotřebuje, ona se zruší sama, vždyť to vidíte, co se tam děje," směje se poslanec. Nicméně ani jemu prý červencová dosažitelnost žádné plány nenaruší.

Rath o ničem neví, má červencové plány 

To David Rath byl stručnější, ale o to výmluvnější na dotaz, zda mu zmíněný pokyn nenaruší dovolenkové plánování. „Narušilo. Navíc nevím o jaký pokyn jde a co se má dít," reagoval stroze hejtman Středočeského kraje.

Přeposlali jsme tedy odpověď Bohuslava Sobotky Davidu Rathovi. Po krátké chvíli přišla další odpověď: "Běžná schůze při 118 vládních hlasech odsuzuje opozici k bezvyznamnosti, bohužel," mohli jsme číst lakonickou reakci.

„Jsem na pracovní léto zvyklý," poslal ParlamentnímListům.cz esemesku s odpovědí místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Pokud s rodinou na pár dní vyrazím na dovolenou, bude to vždy s dosažitelností Prahy a Poslanecké sněmovny v řádu hodin," upřesnil Hašek.

KSČM nic neplánovala, teď možná bude

Ovšem poslanců ČSSD je i při plné mobilizaci jenom 56 a ke svržení vlády potřebuje opozice nadpoloviční většinu dvousethlavé sněmovny. A tak se nabízí otázka. Plánuje KSČM podobné opatření? „Ne nic takového jsme neplánovali, ale teď nemohu vyloučit, že na tuto otázku přijde řeč při zasedání výkonného výboru," řekl ParlamentnímListům.cz předseda komunistů Vojtěch Filip.

Po krátkém zamyšlení připustil, že by červenec skutečně mohl být měsícem, kdy by mohlo dojít ke shazování vlády. Pokud tedy na červenec zmobilizují síly i komunisté, bude mít opozice jistých 82 hlasů. O zbytek hlasů do nadpoloviční většiny by se museli postarat třeba poslanci Věcí veřejných.

Schwarzenberg: Sobotka jim zkazil dovolenou

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je přesvědčený, že Sobotkův pokyn poslancům ČSSD dovolenou rozhodně pokazí: "Zajisté, nebo si snad myslíte, že i úspěšný pokus o svrhnutí vlády stojí za to obětovat dovolenou například u moře?" 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…