Véčka prý ještě žijí. Ale žádná sláva

12.05.2011 22:03

Vládní strany zažívají radikální propad popularity, Véčka se pohybují lehce nad hranicí volitelnosti do Sněmovny. ČSSD a nejvíce komunisté naopak posilují. Podle politologů není divu. Jiří Pehe soudí, že bude-li vláda v nastaveném trendu skandálů a roztržek pokračovat, mohou její strany spadnout v popularitě až pod deset procent.

Véčka prý ještě žijí. Ale žádná sláva

Nedůvěra Čechů ke stranám současné vládní koalice se dále prohlubuje. Podle aktuálního výzkumu společnosti SANEP se naopak zvyšuje zájem voličů o volbu levicových stran. ČSSD a KSČM by tak podle něho společně s VV získaly v Poslanecké sněmovně nadpoloviční většinu. Na rozdíl od stran současné vládní koalice, které by ani za pomoci lidovců nezískaly více než 95 sněmovních křesel.

Celou zprávu SANEPu najdete ZDE

Sobotka ČSSD prospěl

Podle výzkumu by ČSSD ve volbách získala o více než polovinu hlasů oproti ODS, konkrétně 34,3 procent. "Sociální demokracie pod vedením Bohuslava Sobotky tvoří jednotný celek, který na rozdíl od nestabilních vládních koaličních stran působí na své voliče velice příznivě a důvěryhodně," vysvětluje výsledky agentura.

Češi jsou s vládou výrazně nespokojeni. Nejméně od loňského jara

Občanské demokraty by podle ní volilo jen 16,3 procent lidí. Třetí by se ve volbách umístila TOP 09 se 14,3 procenty hlasů, následovali by ji komunisté s 12,9 procenty hlasů. Ti si polepšili nejvíce.

Komunisté posilují nejvíc

"Skutečnost, že komunisté v květnu tohoto roku zaznamenali suverénně největší nárůst preferencí oproti minulému měsíci, svědčí o aktivizaci radikálních levicových voličů, kteří tak dávají najevo svoji nespokojenost s vládní koalicí a obavy z realizace vládních reforem," argumentuje SANEP.

Věci veřejné by podle něho získaly 6,7 procent hlasů, stejně jako jejich vládní straničtí kolegové tak zaznamenaly úbytek elektorátu. "VV tak s největší pravděpodobností doplácí na svůj nynější mediální obraz, který svědčí o tom, že se nejedná o politickou stranu s pevnou vnitřní strukturou a čitelnými úmysly," vysvětluje SANEP. Šestici stran, které by se dostaly do Sněmovny, by podle výzkumu uzavřeli lidovci. Ty by volilo 5,7 procent lidí.

Pehe: Náskok by mohl být větší

Pro politologa Jiřího Pehe nejsou výsledky výzkumu nikterak velkým překvapením. Pehe by prý čekal dokonce i horší výsledek vládních stran. "Jsem překvapen, že ten náskok levice není ještě větší, znechucení veřejnosti je obrovské," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog.

"To, co předvádí vláda, je politická fraška," dodal s tím, že pokud vládní strany nezmění strategii svého vystupování a nevymýtí skandály, jež kabinetem otřásají, mohly by všechny "spadnout až pod deset procent."

Čechy zachvátila apatie

Podobně se k šetření SANEPu staví i politolog Jiří Bureš. "Vláda se potápí ve skandálech, nic nedělá, lidé jsou apatičtí," komentoval pro ParlamentníListy.cz výzkum s tím, že propad důvěry v kabinetní strany je logický.

Výzkum SANEP realizoval mezi 5. - 11. květnem 2011. ve skupině 12 924 dotázaných mezi 18 a 69 lety. Statistická chyba se pohybuje kolem +/- 1,5 procenta. 

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…