Debata u Jílkové: Očkovat povinně nebo jen dobrovolně?

13.05.2011 6:18

Má být očkování povinné či nikoliv? Debata v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové se ve čtvrtek vztahovala k ideji, zda by bylo lepší nechat možnost očkování na rodičích, či zachovat povinné očkování, které stát nařizuje.

Debata u Jílkové: Očkovat povinně nebo jen dobrovolně?

"Dozrála už česká společnost k tomu, že se bude zodpovědně nechávat očkovat samostatně, bez nařízení státu?" reagoval na protesty některých do studia pozvaných rodičů Roman Prymula, šéf FN Hradec Králové a České vakcinologické společnosti. Stačila prý panika ohledně prasečí chřipky, aby se prokázalo, že laická veřejnost není příliš schopná situaci vyhodnotit.

Panice tehdy propadl i hlavní hygienik Michael Vít, který chtěl nechat povinně očkovat určité skupiny obyvatelstva. Proti tomu tehdy vystoupil i prezident Václav Klaus.

Více:
Klaus se kvůli povinnému očkování obrátil na hlavního hygienika

"Některými nemocemi, proti kterým se očkuje, se přeci dítě ani nakazit nemůže," argumentovala jedna z matek. Například žloutenkou typu B (tzv. "nemocí narkomanů") se podle ní batole běžně nenakazí. Některé nemoci prý naopak vyvolá právě očkování, proto je nebezpečné a nemělo by se využívat.

"Béčko je jediný sporný bod, ale nemůžete všechno argumentovat žloutenkou typu B. Tam, kde není očkování povinné, často vypukají veliké epidemie, kde tisícovky dětí onemocní a část z nich umírá," podotkl Jan Janda z České pediatrické společnosti. Právě země, kde se od povinného očkování upustilo, podle něj často pociťují negativní následky.

Argumentace nežádoucími účinky, kterou rodiče často používají, není věcná. "Je jasné, že se rodič vyděsí, čím vším se jeho dítě může nakazit, ale to, před čím je chráněno, je zpravidla daleko horší," řekl Prymula. Riziko je podle něj ovšem jeden případ na sto tisíc dětí. "S naprosto mizivou frekvencí se může objevit nějaká komplikace, ale je to veliká rarita."

Sledujeme pořad Máte slovo:

Řež Paroubka a Bárty u Jílkové: Divačka hrozila upálením

Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 

Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové 

Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.

Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí 

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra 

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz 

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli 

Foto: ppzdravi.cz

reklama

autor: par

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …