Besser prý váhá: Rösel nebo Fajt šéfem Národní galerie? To řekne v pondělí

13.05.2011 10:04

Během dneška by se měl sejít ministr kultury Jiří Besser s dvěma kandidáty na budoucího šéfa Národní galerie (NG). Besser pak jméno nového šéfa prozradí možná už v pondělí.

Besser prý váhá: Rösel nebo Fajt šéfem Národní galerie? To řekne v pondělí

Nová výběrová komise jednoznačně určila, že nejvhodnějším ředitelem Národní galerie by měl být ekonom Vladimír Rösel. Ten se zúčastnil i loňského konkurzu, stejně jako druhý kandidát - historik umění Jiří Fajt. Toho zase doporučila tehdejší komise jako nejlepšího nástupce Milana Knížáka.

ParlamentníListy.cz informovaly:

Volba nástupce Milana Knížáka v čele umělecké instituce je i kvůli už jednomu zrušenému konkurzu ale zdlouhavá. „Trvá od loňského února," poznamenává k tomu Český rozhlas. Dva favority, se kterými se dnes sejde ministr kultury Jiří Besser, ovšem podle rádia kritizují někteří umělci.

„Momentálně si pouze ověřuji a prověřuji všechno, co předložili, co říkali mně, co říkali komisi. Musím říct, že jsem byl docela příjemně překvapen při pohovorech jejich reakcemi," řekl rozhlasu dnes Besser.

„Na druhou stranu se mi v životě nestalo, abych označil dva lidi, že jsou favorité na jedno místo a aby se během dvanácti, čtrnácti hodin na jejich hlavy sneslo tolik špíny. A jenom chci upozornit, že to není špína, která by šla z Národní galerie, nebo která by šla z Hradu. To v žádném případě. Je to skutečně z uměleckých kruhů," uvedl dále Besser.

Na druhou stranu ale ministr chápe, že volba každého šéfa je horká. „Musím říct, že si za svými názory stojím. Oznámil jsem, že rozhodnutí řeknu v pondělí. Budu dělat všechno pro to, abych to dokázal, ale po tom, co jsem v posledních dnech zjistil to nebudu mít lehké ani teď ani po vyhlášení," dodal v rozhovoru ministr kultury.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…