Klaus pro ČT: Můj vztah s Bártou je zbytečně démonizován

13.05.2011 11:35

Prezident Václav Klaus prozradil v rozhovoru pro Českou televizi, že je jeho vztah s Vítem Bártou zbytečně démonizován. Klaus to řekl v souvislosti s novou nahrávkou, které unikla od lidí z Věcí veřejných a na níž se Vít Bárta na jedné z porad strany svěřuje s tím, že dveře na Pražský hrad má otevřené kdykoliv.

Klaus pro ČT: Můj vztah s Bártou je zbytečně démonizován

Podle prezidenta Václava Klause není důvod komentovat silácké výroky z uzavřeného jednání VV. Jeho vztah k faktickému lídrovi nejmenší vládní strany Vítu Bártovi je ale podle něj v médiích démonizován. Klausovi spíše více vadí to, že se opět objevila tajně pořízená nahrávka. 

"Mě tyto nahrávky nevzrušují, silácké výroky, které proběhly na uzavřeném zasedání. To, že se opět hraje něco na základě tajných nahrávek, je něco, co mě zásadně vadí daleko víc než ta slova, která tam zazněla," řekl Klaus při příchodu na veletrh Svět knihy, který se koná na pražském Výstavišti. Jeho vztah k exministru dopravy Bártovi se ani po zveřejnění nahrávky prý nemění.

Co vlastně Bárta o svém vztahu s prezidentem Klausem řekl? "Dveře mám otevřený kdykoliv k němu, to jo. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," řekl Bárta na březnové schůzce, kde Věci veřejné řešily volbu předsedy, financování strany i vztah faktického šéfa Bárty s prezidentem Klausem. Zvukový záznam i přesný přepis nahrávky pak přinesl server Mladé fronta Dnes. 

Více zde:

Neformálního šéfa strany Víta Bártu na nahrávce jeho blízcí spolupracovníci tlačí do kandidatury na šéfa strany. Oficiální předseda Radek John je totiž podle nich "rezignovanej, prázdnej" a hlasy, které straně získal ve sněmovních volbách na svou známou tvář jsou tatam. "Ti, co nás volili kvůli Radkovi, těch 11 procent, už nemáme," poznamenala k tomu na schůzce místopředsedkyně Kateřina Klasnová.

Více z nahrávky zde:

Bárta by podle diskutujících měl být předsedou, aby zlegitimizoval nejen tvrzení médií o tom, že stranu skutečně vede on místo Radka Johna. "Splnila by se ti tvá skrytá přání," podotýká na nahrávce Klasnová. "Konečně by ses mohl přihlásit ke svýmu projektu, který si už roky šušníš, hýčkáš..." Zároveň má Bárta očividně dobré vztahy s prezidentem Václavem Klausem.

SLEDUJEME TÉMA nahrávka VV

"Já zavolám a on (prezident - pozn. redakce) řekne, tak přijeďte, jak vám skončí schůzka," líčí na záznamu dále Bárta

Sledujeme: peníze za mlčení ve VV a vládní krize 

Autenticitu nahrávky potvrdili dva ze tří rebelů strany - poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Ti ovšem již ve straně nejsou. Byli z poslaneckého klubu VV a ze strany vyloučeni poté, co tvrdili, že je Bárta uplácí kvůli loajalitě. Server Týden.cz posléze zveřejnil nahrávku, kde Kočí velice vulgárním projevem líčí, kterak plánuje na vlastní stranu puč se šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem až tak, že se i prezident Klaus "posere".

Více: Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."

Následně Mladá fronta Dnes (MfD) přišla s dokumenty z Bártova školení zaměstnanců bezpečnostní agentury ABL, kdy plánuje ekonomické zisky ze svého působení v politice. A s důkazy o jeho sledování vysokého funkcionáře ČEZu. Vyústilo to v Bártovu rezignaci na post ministra dopravy a ve vládní krizi. Bárta tvrdil, že se očistí a do veřejné sféry se vrátí. V minulých dnech oznámil, že o post šéfa strany bude bojovat, ovšem tento týden obrátil a uvedl, že o post bojovat nebude.

Více:

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …