Heger plánuje: Změnit zdravotní pojišťovnu bude komplikovanější

13.05.2011 13:33

Pacienti a zároveň zdravotní pojištěnci budou moci měnit pojišťovnu jenom k prvnímu lednu každého roku. Změnu hodlá zavést ministerstvo zdravotnictví a má k tomu pomoci změna zákona o zdravotních pojišťovnách. Pacientů, kteří chtějí získat nějakou výhodu změnou zdravotní pojišťovny, je totiž mnoho.

Heger plánuje: Změnit zdravotní pojišťovnu bude komplikovanější

Ministerstvo zdravotnictví v zákoně o zdravotních pojišťovnách chce utnout „turistiku" mezi zdravotními pojišťovnami, což vítá i Svaz zdravotních pojišťoven

„Trochu to omezuje možnost konkurence, na druhou stranu to zase umožňuje určitou stabilizaci," podotkl k tomu pro Český rozhlas prezident svazu Jaromír Gajdáček.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera budou mít navíc pacienti informací o tom, kolik a za co za ně pojišťovna zaplatila. „My bychom rádi, aby každý pacient měl možnost si zřídit přístup ke svému zdravotnímu účtu. Aby pojišťovny byly povinné dělat to, co běžně dělají banky, že na nějaký kódovaný přístup se můžete podívat na svůj účet tak, aby vytvořili přehledy čerpání tak, aby byly jasné," anoncuje možná další novinku Heger.

Zákon o zdravotních pojišťovnách má jít podle něj v červnu do vlády. Kromě jiného má hlavně sjednotit podmínky pro VZP a ostatní zaměstnanecké a oborové pojišťovny.

Rozhlas připomněl, že nyní můžou pacienti měnit pojišťovnu sice také jenom jednou ročně, ale mohou si vybrat ze čtyř termínů, a to vždy na začátku čtvrtletí. „Dělá to asi desetina pojištěnců, často kvůli lázním," dodal k tomu rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…