Porada VV: Schůze místních výborů hasičů jsou efektivnější, říká politolog

14.05.2011 17:40

Ne kometa, ne stálice na nebi. Spíše pozemská klamavá show. Tak popisuje Věci veřejné vedoucí katedry politologie Stanislav Balík. Zatímco podle něj před rokem devítina voličů této straně uvěřila, dnes je to už jinak. „Nahrávky prozrazují praktiky, které by s politickou stranou neměly mít nic společného,“ napsal Balík v komentáři pro Lidové noviny.

Porada VV: Schůze místních výborů hasičů jsou efektivnější, říká politolog

„Pořád se jaksi nechce věřit tomu, že je normální nahrávat si jakákoliv jednání. A je jedno, zda nahrávku pořídil protivník, nebo některý z účastníků," popisuje hned v úvodu vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studíí Masarykovy univerzity.  

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Jiná otázka podle něj ale míří k tomu, kdy byla nahrávka pořízena a kdy zveřejněna. „Pořízena byla v březnu, ještě před vypuknutím jedné z posledních vládních krizí. Logicky se ptáme, proč nebyla zveřejněna tehdy, krátce po jejím pořízení? Kde a proč byla až doteď uložena? Kolik materiálu takto čeká na zveřejnění? A je skutečně náhodou, že převážná většina nahrávek má souvislost se stranou, jež je spojena s bezpečnostní agenturou? Otázka za otázkou, až se z nich točí hlava," podotýká dále Balík.

Podle něj je důležitý právě způsob dávkování. „Cui bono?" táže se. Komentátor se také zaobírá faktem, jak vlastně na poradách hovoří Věci veřejné. „Schůze místních výborů hasičů či skautů jsou strukturovanější a efektivnější," uvádí s překvapením, a neveřícně kroutí hlavou nad tím, že sami véčkaří si naopak pochvalovali, že to byla po dlouhé době schůze, která je k něčemu...

„Za pozornost stojí, že se tak zásadní setkání, za jaké jej účastníci evidentně pokládali, neúčastnil nominální předseda strany," podotýká dále s tím, že ostatně přítomným ani nijak nescházel.

„Úvahy o vytvoření společných kandidátek s třemi hlavním soupeři, přemýšlení o roztržení nejsilnější vládní strany, chvástání se podporou prvního či druhého českého prezidenta...Ne, to by skutečně nemělo mít s politickou stranou nic společného," namítá politolog.

Psali jsme:
Profesorka k nahrávce: Myslí si, že jsou lidé mentálně postižení
Obama, takovej ten tmavší, glosuje Kočí. Peake: USA se omluvíme

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Nakonec uvažuje nad tím, jak asi dopadnou příští volby. Jejich tématem podle jeho smýšlení ale nebude trumfování v tom, kdo je větší nebo menší dinosaurus, ale střetnou se tam opětovně ideje a pohledy na to, jaká má být politika.

„Tato a podobné aféry, jejichž hlavními hráči jsou dnešní třicátníci, ukazují, že mládí není automaticky zásluhou a že spoléhání se na nástup nové, komunismem nezatížené generace, je nebezpečnou chimérou," dodává Balík pro LN.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…