Jandák hovoří o apokalypse. Bojí se, že jej lidé napadnou

15.05.2011 21:41

ROZHOVOR Nejen politologové hovoří o současné náladě české společnosti, způsobené rokem vládnutí Nečasova kabinetu jako a sudu prachu. To samé tvrdí i známý sněmovní bavič, jihočeský poslanec a bývalý herec Vítězslav Jandák. Současnou situaci VV považuje za účelový "atentát" na nejmenší vládní stranu kombinovaný s politickým puberťáctvím jejího vedení. A jako politik se bojí o svou bezpečnost.

Jandák hovoří o apokalypse. Bojí se, že jej lidé napadnou

Současné dění v politice nazýváte veselohrou. Ta jde podle vás nyní do finále. Na jak dlouho odhaduje Vítězslav Jandák existenci vládní koalice, udrží se do řádných voleb 2014?

Přesto co se v posledních měsících a týdnech událo, bude koalice pokračovat. Je to hrozné, jde to do finále, ale ještě to není definitivní. Je třeba, abychom všichni ochutnali tu takzvaně pravicovu polívku, co nám tu vaří celou dobu a ještě se s ní chlubí.

Psali jsme:
Francouzský dopisovatel: Česká politika je opravdový hnus

Jak hodnotíte kuchařský výkon Kristýny Kočí. Na jedné nahrávce sama účinkuje, druhou podle Věcí Veřejných nyní naservírovala médiím, další díl má podle VV ještě přijít. Zhrubla česká politika i díky slovníku této mladé poslankyně nebo se takhle na klubu baví poslanci běžně?

Informace, které padají na klubu VV, jsou asi strašné, ale sama paní Kočí, u ní já nevím, čí je to vlastně výsadek, kdo jí do té partaje nasadil, tomu já nerozumím. Ať už je to ale jakkoliv, ukazuje to krásně na úroveň některých lidí a paní poslankyně mě utvrzuje v názoru, že hranice pro vstup do sněmovny by měla být minimálně 30 let. Já jsem tady u nás na jihu u holiče a tam člověk slýchává různé názory. Dnes to bylo unisono "ať už jdou do hajzlu všichni". Pro mě jako pro politika to nezní dobře, ale hlas lidu je hlasem Božím. Pokud v této zemi s politikou opravdu něco neuděláme, tak to s námi politiky skončí strašně špatně.

Máte na mysli rozbouřený dav řádící třeba ve vaší poslanecké kanceláři? To v Česku přeci není zvykem...

Lidem dochází trpělivost a můžou začít bouře. Stačí, aby ve správný moment někdo rozbil výlohu nebo někomu ústa a začne to. Lidé v ČR jsou už plní toho naštvání a zároveň strašně zklamaní. Politika je zklamala, těšili se na demokracii a po dvaceti letech z toho vychází jen obrovská lumpárna a zlodějina. Ten zlý moment nastal nástupem Topolánkovy vlády, kdy se začalo kšeftařit s přesvědčením a nakupovali se poslanci. To byla ta první pecka. Od toho momentu se něco stalo. Něco moc ošklivého bylo prohlášeno za normální. Já mám dokonce podezření, že to někde zezadu platí komunisté, to snad jinak ani není možné.

Vím, že KSČM moc rád nemáte, ale to je trochu přehnané, nemyslíte?

Ale vždyť právě toto ultralevici strašně nahrává!

Ale to samé můžeme říci o extrémní pravici...

Samozřejmě, to bude ta poslední pecka.

Nástup ultrapravice?

Ano, to bude ta poslední rána, kdy začne násilí. Začnou se vybírat skupiny obyvatel, které za to všechno můžou. První by šli asi politici, různé skupiny obyvatel. Já to prostě nevidím dobře. Všude na světě by vláda, kterou potkalo tolik skandálů, prostě skončila, premiér by to položil a bylo by hotovo. Ale to jejich držení se křesel, Nečas, který se bojí rozhodnout cokoliv a uteče do nemocnice, aby si nějaké "mimrdle" pod okem nechal operovat? Prokristapána, v této situaci, kdy s tím chodil celou dobu a nyní se na rozhodování jako šéf vlády vykašle, to je strašné!

Proč podle Vás kabinet nepoloží Věci veřejné, které podle Víta Bárty neustále ustupují a mají očividně problém v komunikaci s koaličními partnery?

Dobře vědí, že mimořádné volby by znamenaly jejich konec. Jsem toho názoru, že mají v záloze jednu jedinou věc, která by jim mohla pomoci. Odstoupení z vlády, vzdání se vládní odpovědnosti a staly by se stranou parlamentní, podporující vládu jen v určitých konkrétních věcech. Tím by se jim zlepšilo image a jejich charakter navenek. Já už ale dnes nevím, co udělají VV, neví to nikdo a nejhorší je, že už to nevědí ani politici VV. Je zjevné, že někdo na nich tvrdě zapracoval, šlo o brilantně provedenou akci, po níž jsou úplně vnitřně rozloženi. Nevědí, kde co mohou říci, nevědí dne ani hodiny a to je zřejmě konec této partaje.

Takže je někdo do jejich vlastní krize umně vmanévroval?

Já si myslím, že ano, samozřejmě že do toho všeho vmanévrované byly.

Kdo za tím podle vás stojí? Je to tak, jak říkává Vít Bárta, tedy že po VV jdou kmotři, kterým ministři VV "šlápli na kuří oko"? Pamatujete si určitě na řeč Radka Johna, který už na podzim tvrdil, že na VV někdo usilovně pracuje...

Oni byli příliš zvlaštní na to, aby na naší politické scéně zapadli. A velcí hráči nemají rádi, když neví, co si o kom myslet. Takže na té teorii o likvidaci VV trochu pravdy určitě je. Plus k tomu vlastní blbost a malér je na světě. Nenazýval bych to politickou naivitou, říkejme tomu opravdu blbost. To koření, které VV do připravené koaliční polívky přidaly, vyvolalo současnou situaci. Říkám to znovu, mám mnoho přátel, kteří mají smysl pro humor a nyní říkají, tohle už ne! Vemte si, jakým způsobem si nárokují jednoho či druhého prezidenta... Ale to není zdaleka to nejhorší. tady politici pravice dokonce kritizují výkon Ústavního soudu, prosím, když s ním nesouhlasí, ale hovořit o omezování pravomocí? Naše země je velmi nemocná.

Pokud VV opustí Nečasův kabinet, bude s nimi ČSSD nějakým způsobem jednat, například o jejich podpoře vládním reformám?

To já samozřejmě nevím, to je záležitostí vedení ČSSD, ve kterém nejsem. Ale je otázkou, zda se můžete spolehnout na takového politického puberťáka, jakým jsou VV. Můžete se spolehnout? Jak víte, že mluví pravdu? Na to se bohužel nemůžete spolehnout nikdy. Oni udělali tu samou chybu, kterou předtím Zelení, kteří teď už jen běhají s Liškou někde po lese. Všechny strany by měly projít základní školou demokracie, tedy jedno volební období sedět ve sněmovně, aby se to politické řemeslo naučily. Všechny malé strany se ale okamžitě nacpou do vlády, chtějí hned vliv a okamžitě rozhodovat. To je špatně.

Zajímavé ale je, jak se nám nenápadně zezadu vrací lidovci, takže nás v české politice asi nečeká nic nového. Možná přijdou jako jiní a mnohem lepší než dříve. Mají nového předsedu, a ten se mi zatím jeví, že je docela "řízek". Tak se necháme překvapit.

Jak z té neutěšené situace podle Vás vyjdou naše klasické politické strany?

Krátce po volbách jsem předpověděl, že dojde k pokusu o kompromitaci a likvidaci tří klasických stran- ČSSD, ODS a komunistů, protože ten zahraniční trh chtěl nabídnout Čechům jinou alternativu těch takzvaně čistých. Pravicovou variantu měla zastupovat TOP 09, levici pak představovaly VV. Jsou to jakési nové výrobky. Jeden, tedy TOPka zatím drží, ačkoliv v jejich případě také nejsem optimista, ten druhý se jim holt nepovedl. Nicméně záměr se začíná dařit. ODS se rozkližuje díky slabému předsedovi, sérii afér a jdou do háje. U ČSSD také vidíme snahu ji zvenku diskreditovat, vytahují se staré kauzy, které byly stokrát vyřešeny...

Ale i v ČSSD probíhá dosti tvrdý vnitrostranický boj mezi místopředsedou Michalem Haškem a lídrem Bohuslavem Sobotkou, vy to tak nevnímáte?

To je boj, který probíhal předtím, než byl zvolen nový předseda, ten probíhal před sjezdem. Teď se v ČSSD trochu bojuje o obsazení stínové vlády. Ale to je v pořádku, tak má vypadat vnitrostranická demokracie, je logické, že Michal Hašek i Bohuslav Sobotka v ní chtějí mít vliv prostřednictvím svých příznivců. Ten boj, ať už je jakkoliv urputný, ale dosud probíhal a podle mě bude probíhat nesmírně korektně, toho je třeba si povšimnout. Zaplaťbůh za to, že ta naše stotřicetiletá ČSSD zatím odolává.

A v případě třetí strany, KSČM, jde zřejmě o pokus o jejich zákaz, že?

Ano, někteří "bojovníci proti komunismu," většinou bývalí členové KSČM, najednou chtěli opět jejich likvidaci.

Těmi bojovníky myslíte TOP 09, ta přeci po dnes již legendárním projevu poslanců KSČM o našich pohraničnících prohlásila, že o jejich zákaz bude usilovat. I vás osobně projevy komunistů k Zákonu o III. odboji přiměly k podpoře té normy. Platí to ještě?

Samozřejmě že ano, ale s těmi jejich projevy je to těžké. Zakazovat je kvůli tomu? Víte, já jsem zastánce absolutní svobody slova, jakou mají třeba v USA. Pokud KSČM nezakázali v roce 1990, pak je nyní více než pozdě. Komunisté se podle mě těší, že jim zakážou název "komunistická". To je voda na jejich mlýn. Nová strana, kupříkladu "demokraticky levicová" pak bude mít všude otevřené dveře k nějaké koalici. Podle mě se tajně modlí, aby jim ten název zatrhli.

Vy osobně byste pak takovou novou stranu jako přirozeného partnera pro ČSSD na levici vnímal nebo ne?

Já osobně ne, ale byla by to jedna z možných variant, protože by padlo Bohumínské usnesení, které nám koalici s KSČM zapovídá. Ta strana by najednou nebyla, a když KSČM nebude, nebude ani Bohumínské usnesení.

Ale lidé s názory jako Marta Semelová či Miroslav Grebeníček tam zůstanou...

Ale tím si právě nejsem jistý. Pokud je někdo ideologicky "naštípnutý", pak to jsou především komunisté. Na jedné straně je tam ortodoxní paní Semelová, na straně druhé lidé, kteří jsou názorově blízcí spíš ČSSD.

Za předpokladu, že by se změnil hlavně název komunistů, nikoliv myšlenky, požadoval byste revizi Bohumínského usnesení ve smyslu "tato nová strana je pohrobkem KSČM, s ní nikdy ne"?

Já bych to bral automaticky, protože přirozeným nepřítelem, tím, kdo zlikvidoval po roce 1948 ČSSD, je Komunistická strana. Nás nezničili ti kluci z ODS, oni jsou na úplně jiných ostrovech, na úplně jiném pobřeží. ODS jsou soupeři, KSČM je nepřítel. Já bych ale opravdu nezakazoval nikoho a nic. V USA mají různá uskupení, z nichž by ochránci lidských práv u nás trnuli hrůzou, tam je mají. S USA se nic neděje a ta země funguje přes dvě století a nic se jí nestalo. Nezakazoval bych nic nalevo ani napravo, ať se extremisté proboha vykecají, vždyť lidé u nás nejsou blbí. Oni si dokážou vybrat, občas se sice pěkně seknou, jako v minulých volbách, ale opakuji, blbí nejsou. Já se fakt nebojím, že by byl prezidentem zvolen Dominik Hašek. My tak trochu opovrhujeme lidmi, a to je špatně. Tam je prazáklad těch současných problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…