Klaus v Terezíně: Kontext válečných hrůz se zamlčuje. A to je chyba

15.05.2011 14:57

Stejně jako řada pamětníků a politiků uctil památku obětí druhé světové války v Terezíně i prezident Václav Klaus. Ve svém tradičním projevu apeloval na to, aby lidé na hrůzy války nezapomínali ani dnes.

Klaus v Terezíně: Kontext válečných hrůz se zamlčuje. A to je chyba

Na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku si v neděli lidé připomněli oběti nacistické perzekuce za druhé světové války. Prezident Václav Klaus, který se terezínské tryzny také  zúčastnil, uvedl, že i 66 let po skončení války je třeba připomínat si zvěrstva, která byla během války napáchána.

Poučme se z tragédie, apeloval Klaus

"Je naší povinností chránit historickou pravdu. Je naší povinností chránit demokracii a humanistické ideály, na nichž naše civilizace stojí. Jen tak můžeme zajistit, aby tragédie, kterou si zde každoročně připomínáme, byla už jen strašnou, smutnou a velmi poučnou historií," řekl Klaus ve svém projevu. 

Více článků o Václavu Klausovi najdete ZDE

Kritizoval v něm ale také snahy relativizovat nacistickou genocidu Židů a nacistické plány na vyhlazení českého národa. "Jsem zneklidněn z toho, že s odstupem pouhých dvou či tří generací začíná být zamlžován kontext a že se začíná hovořit převážně jen o jednotlivostech vytržených ze souvislostí," dodal.  Tyto individuální zločiny je sice podle něho třeba pojmenovat, odsoudit a také připomínat, nesmí se ale prý zakrývat jejich širší souvislosti. 

O válce musí vědět i budoucí generace 

"Nesmíme připustit, aby individuální, nikoliv státem organizované a chladně projektované zločiny, které se za války a v poválečném období také staly, v myslích generací, které toto období nezažily, vymazaly porozumění příčinám a následkům tehdejších dějin," uzavřel Klaus.

Podobné pokusy by podle něj měly veřejnost zneklidňovat prý více než "bojůvky" neonacistů. Ti podle něj sílu v Česku ani v okolí nezískají. 

Více čtěte:

Tryzna za oběti holocaustu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …