Gazdík: Véčka musí ukázat účty. Topku zajímá "Babákův pytel"

15.05.2011 18:39

Pokud máme mít protikorupční vládu, musí VV ukázat své účty, říká před večerním jednáním poslanců a předsednictva TOP 09 šéf jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík. Slova o poslanci Babákovi s půlmilionem v pytli, která na další z kompromitujících nahrávek pronáší neformální lídr Véček Bárta, jsou i na dosud klidnou TOP 09 zřejmě už příliš.

Gazdík: Véčka musí ukázat účty. Topku zajímá "Babákův pytel"

Další ze zajímavé série nahrávek současných i bývalých členů VV opět rozbouřila to, co se minimálně v uplynulém týdnu ještě zdálo býti relativně zklidněno. Konstatování Víta Bárty, že z VV ani Radka Johna si nikdo legraci dělat nebude, znělo směrem ke koaličním partnerům Véček poněkud výhrůžně.

Nicméně páteční zveřejnění nahrávky, kterou dokázal Bárta zlehčit pouze konstatováním, že zjevně neumí pít kvalitní francouzské víno, ukázalo, že Bártovo volání po VV, které někdo bere vážně, zůstane nevyslyšeno.

Psali jsme:
John rozpálil ODS do běla: John se zbláznil. Véčka zavřít do ústavu
John šokoval: Kočí dostala 120 milionů od ODS. Modří: John se zbláznil

Naopak, zatímco voliči si dělají z Bártova vychloubačného projevu a příliš upřímného konstatování Obamova afroamerického původu ze strany rebelky Kristýny Kočí legraci, koaliční partneři zvážněli.

Aféry VV, kterými se podle příznivců Véček snaží TOP 09 a ODS zamést pod koberec vlastní skandály, totiž systematicky paralyzují celou vládní trojku a veřejnost tak Nečasův tým vnímá jako rozhádanou partu, která namísto slibovaných reforem a boje proti korupci bojuje pouze proti sobě navzájem.

Vnímá to samozřejmě i Kalouskova TOP 09, která se k probíhajícímu souboji premiéra s neformálním lídrem Véček snaží pokud možno nevyjadřovat. Ale situace je podle všeho tak vážná, že TOPka na nedělní podvečer svolává předsednictvo a poslanecký klub, aby o krizi zejména v souvislosti s poslední nahrávkou straníci jednali. Druhé nejsilnější vládní straně zjevně došla s VV trpělivost.

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Nahrávaný poslanec Paggio: Snad to ještě zachráníme
Konsternovaní odborníci: Věci veřejné? Mrtvá strana. Amatéři
Bárta útočí. Kočí vše natočí a obskočí. V režii Topolánka a Dalíka
Proč si mě Bárta bere do úst? diví se Dalík. Kočí prý nikdy neviděl

Stalo se toho dost na mimořádný stav

"Stalo se toho docela dost na to, abychom svolali mimořádnou schůzi předsednictva a poslaneckého klubu strany," řekl ParlamentnímListům.cz šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Celá strana je soudě dle jeho vyjádření v dosti nepříjemné situaci. TOP 09 se totiž snaží o image tahouna reforem a rozpad koalice by byl pro ni tím nejméně příjemným řešením, ačkoliv z předčasných voleb by podle politologů právě ona nejvíce vytěžila, narozdíl od VV nyní pod hranicí vstupu do sněmovny a ODS v krizi. To přiznává i Gazdík. "Rozpad koalice by byl v tu nejméně vhodnou dobu. Já osobně si myslím, že momentálně nemáme jinou variantu než pokračovat, protože se nacházíme před červnovou schůzí sněmovny, kde je na programu mnoho reformních bodů," vysvětlil Gazdík postoj TOPky ParlamentnímListům.cz.

Smlouvy na stůl, pokud možno všechny

To ale zdaleka neznamená, že Gazdík bude prosazovat, aby TOPka zůstala v koalici za každou cenu. "Za mně osobně - musíme si toho s partnery hodně vyříkat. Pokud jsou VV protikorupční stranou, měly by ukázat veškeré smlouvy týkající se financování strany nejen před volbami, ale i nyní," naráží šéf klubu TOP 09 na fakt, že kromě tmavého prezidenta USA Obamy, se kterým by poslanec-rebel Jaroslav Škárka podle kolegy Viktora Paggia "asi nejel tramvají," padne na nahrávce také zmínka, že poslanec Michal Babák umí čarovat v oblasti financování VV. Magie prý přitom spočívá v Babákově umu přinést v pytli půl milionu korun a v naprostém klidu je vložit na účet VV.

"Podivné financování politických stran je přeci základem korupce. Osobně bych chtěl, aby nám VV dokázaly své financování doložit, pak se můžeme bavit o pokračování koaličního projektu. Jinak asi těžko, protože pokud by VV nedokázaly své financování doložit, znamenalo by to, že jedna ze stran protikorupční koalice je korupčně financována," řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Legitimita? Ne, spíš 21 poslanců

Podmínky ale kladou i Věci Veřejné. Podle Víta Bárty koaliční smlouva momentálně neplatí, neboť VV mají mít v Nečasově kabinetu vicepremiéra a další tři ministry, z Véček ale zůstali pouze ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. VV tak prý budou chtít dodatek ke koaliční smlouvě, jeho bližší podobu ale nikdo ze strany nedefinoval, stejně jako se nikomu z trojkoalice nechce hovořit na téma středečního jednání K9. "Mě osobně ten požadavek VV přijde legitimní, čtyři ministry skutečně mít mají," uvedl Gazdík.

Něco jiného si ale o legitimitě požadavku VV myslí lídr TOPky Karel Schwarzenberg. "Vyhlášením republiky jsme se zásady legitimity vzdali, v demokratické republice dává oprávnění výkonu moci podpora parlamentem," vyjádřil šalamounsky cenu 21 poslanců Véček v 118 vládní většině lídr TOP 09. Místopředseda jeho strany Miroslav Kalousek na dotazy ParlamentníchListů.cz ohledně avizovaného jednání nereagoval.

SLEDUJEME témata vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…