Český Dalík a slovenský Výboh, duo bojující o pandury

16.05.2011 9:45

Marek Dalík si prý řekl o úplatek v souvislosti s nákupem obrněnců pandur. Jednou z cest, jak inkriminovaný obchod z roku 2007 bylo možné zneprůhlednit, bylo vyhlásit společný zájem o pandury se Slovenskem. K dohodě mněl přispět i známý slovenský zbrojař s kontakty na slovenskou levici Miroslav Výboh.

Český Dalík a slovenský Výboh, duo bojující o pandury

Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) si údajně řekl o úplatek v souvislosti s nákupem obrněnců pandur pro českou armádu. Mělo se tak stát v roce 2007. Sám Dalík to popírá. Dnešní Hospodářské noviny ovšem přinášejí informaci, že do vyjednávání o pandurech nebyl zapojen jen kontroverzní Dalík, ale také známý slovenský zbrojař Miroslav Výboh, který je tradičně spojován se stranou Smer, slovenskou obdobou naší ČSSD.

„Je to vlivný obchodník, jeho zájmy a kontakty daleko přesahují hranice Slovenska, prohlásil bývalý slovenský ministr obrany Martin Fedor, který je dnes poslancem za SDKÚ. Výboh měl přitom působit jako prostředník mezi českou a rakouskou stranou právě v kauze nákupu obrněnců.

Slovensko nám mělo pomoci

O existujícím spojení Marka Dalíka a Miroslava Výboha rakouské vyšetřovatele informoval bývalý manažer Stayeru Stephan Szücs. Výňatky z protokolu zveřejnila MF Dnes. A proč by spolu měli Česši a Slováci spolupracovat při nákupu vojenské techniky?

Sledujeme téma: Vše o Kauze Pandur

Pravidla EU jasně říkají, že všechny nákupy musí probíhat skrze transparentní soutěž s výjimkou případů, kdy se při nákupu spojí více členů EU, aby tak dosáhly výhodnější ceny pro všechny zúčastněné. V takovém případě lze zakázku přiklepnout předem vybranému zájemci.

Dále čtěte: Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross 

V roce 2007, kdy se o celé transakci jednalo, byl slovenským premiérem Robert Fico (Smer), se kterým si Výboh tyká., Stranu směr zbrojař sponzoruje a při jejím posledním vládním angažmá získal od státu zakázky za stovky milionů.

Související:

Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury

Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska

U Moravce hledali zlého čaroděje. Barták to není, tvrdil Kalousek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …