Ředitelem Národní galerie bude ekonom Rösel

16.05.2011 15:39

Novým ředitelem Národní galerie se stane ekonom Vladimír Rösel. Oznámil to ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Části odborníků vadí, že nemá dost zkušeností s uměním.

Ředitelem Národní galerie bude ekonom Rösel
Foto: Petr Brož
Popisek: Národní galerie v Praze (Creative Commons CC-BY-SA)

Desetičlenná komise doporučila ministrovi kultury do finálního výběru na post šéfa Národní galerie (NG) tři kandidáty.  Historika umění a velkého Knížákova kritika Jiřího Fajta, už zmíněného ekonoma Vladimíra Rösla a šéfa Moravské galerie Brno Marka Pokorného.

Ministr kultury Jiří Besser pak rozhodování zúžil výběr na Jiřího Fajta a Vladimíra Rösla. Výsledek oznámil novinářům v úterý na tiskové konferenci. O ministrově rozhodnutí informovaly minulý týden jako první ParlamentníListy.cz. 

Známe nástupce Knížáka. Ten jej lituje a varuje před kunsthistoriky

"Nový generální ředitel by měl být ochoten spolupracovat s ministrem kultury o změně statutu Národní galerie. Mělo by dojít k rozložení kompetencí a zároveň odpovědnosti," prohlásil Besser. Dodal, že od Rösera očekává oživení NG.

Röser si do svého týmu spolupracovníků zvolil profesora Víta Vlnase, který je ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie.

Ekonom bude závislý na mínění odborníků na umění

„Národní galerii může vést třeba ekonom, v tom problém není," uvedl Milan Knížák pro ParlamentníListy.cz

Jisté výhrady Knížák přesto má: „Takový člověk bude příliš závislý na mínění odborníků kolem umění a těch je tam mnoho a mají různé zájmy, protože je tam pět sbírek."

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…