Pražské radnice ztratí stamilióny. Kvůli krachu společnosti Key Investments

17.05.2011 9:04

Investiční společnost Key Investments, u níž si kdysi půjčil peníze na nákup akcií i expremiér Stanislav Gross, směřuje k likvidaci. Na firmu dokonce byla vyhlášená exekuce. Co to znamená? Jednoduše to, že stovka jejích klientů se musí začít smiřovat s tím, že od firmy nedostane peníze, ale jen dluhopisy, které jsou v tuto chvíli neprodejné. Ani firma nemá nyní přístup ke svým penězům. Situace může ale ohrozit pražské radnice Prahy 6. 10, a 13, které mají u firmy celkem 685 milionů. Upozorňují na to Hospodářské noviny (HN).

Pražské radnice ztratí stamilióny. Kvůli krachu společnosti Key Investments

Například Praha 13 má u firmy 168 miliónů korun. Padesát miliónů dostala zhruba před měsícem a dalších padesát miliónů by měla podle poslance a starosty této městské části Davida Vodrážky obdržet 20. května. Zda to tak bude, to Vodrážka prý netuší.

Ale ani další radnice na tom nejsou lépe."Přiznávám problém s likviditou těch cenných papírů, která eskalovala runem na společnost. To je objektivní fakt. Z toho polhedu náš obchodní model přestal fungovat a to není dobře," uvedl pro HN největší akcionář a ředitel Key Investments Daniel Brzkovský.

„Jeho firma spravuje majetek v papírové hodnotě převyšující miliardu korun. Z toho 685 milionů korun mají u ní radnice Prahy 6, 10, 13," uvádí HN, podle nichž společnost dokonce v dubnu vrátila centrální bance licenci obchodníka s cennými papíry a musí se vypořádat s klienty. Těm nabídla převod investičních portfolií k jiným správcům.

S výplatou hotovosti však už klienti počítat nemohou. Zůstanou jim cenné papíry, o něž podle Brzkovského mezi kupci není zájem.„Obchodní model, který fungoval osm devět let, teď obchodně nefunguje," přiznal v této souvislosti Brzkovský.

HN dále uvádí, že účty Key Investments nechala zmrazit společnost ENIC kvůli vymáhané pokutě za porušení smlouvy při obchodu s akciemi fotbalové Slavie z roku 2006. O exekuci pak rozhodl britský soud, ale peníze má zajistit český exekutor. Podle Brzkovského však není majetek investorů ohrožen, neboť účty společnosti a jejích klientů jsou odděleny. Přesto právě radnice budou mít podle HN asi problémy.

Vyřešení očekávají do tří měsíců

„Doufám, že to nebude trvat déle než tři měsíce. Nemáme totiž moc zdrojů na placení nájmu ani zaměstnanců, bez nichž nemůžeme vypořádat své závazky. Nemáme peníze, když nám společnost ENIC zablokovala účty," přiznává dále Brzkovský.

HN také v rozhovoru s Brzkovským uvedla, že Key Investments kdysi půjčila peníze i někdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi na známou operaci s akciemi společnosti Moravia Energo, a pak si proti sobě poštvala zástupce Sokolovské uhelné, kterým  místo vložených padesáti milionů korun nabídla cenné papíry v desetinové hodnotě.

„My jsme nějakou transakci dělali, ale na tom nebylo nic divného. Měla standardní průběh i úrok a byla vypořádána. Kdyby tam nefigurovala osoba bývalého premiéra, tak si toho nikdo nevšiml. Tím jsme v médiích dostali nálepku Grossových bankéřů," dodal Brzkovský s tím, že ke Grossovi se společnost dostala tak, že jeho osoba byla „doporučena" přes obchodní partnery.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…