Český vzdušný prostor budou brázdit radarová letadla AWACS

17.05.2011 20:05

Česká republika v úterý definitivně přistoupila k mezinárodnímu programu NATO, který zajistí ochranu jejího vzdušného prostoru radarovými letouny systému AWACS. Stala se tak v pořadí 18. členským státem organizace, jejíž nebe brázdí stroje s charakteristickým více než devítimetrovým „talířem“ nad trupem. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Český vzdušný prostor budou brázdit radarová letadla AWACS

Začlenění do organizace završilo v úterý slavnostní vyvěšení české vlajky na letecké základně v německém Geilenkirchenu, kde se nachází velitelství letounů AWACS. Vlajku vyvěsil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. "Zapojení do systému včasné vzdušné výstrahy je významným krokem pro posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky," sdělila ČTK Růžičková.

O začlenění České republiky do programu rozhodla 14. prosince 2009 vláda. V polovině prosince 2010 přístupová jednání skončila podpisem příslušných dokumentů.

"V současnosti podporujeme operaci ISAF v Afghánistánu, operaci Sjednocený ochránce nad Libyí a ve Středomoří," uvedl velitel mezinárodní letecké jednotky strojů AWACS generál Burkhard Pototzky.

AWACS budou řídit také čeští piloti

Češi mají mezi posádkami awacsů svá dvě želízka v ohni. V letounech brázdí nebe pilot Milan Vojáček a navigátor Jindřich Sněhota. „Rád bych poděkoval našim aliančním partnerům za pomocnou ruku, kterou zde poskytli českým vojákům při výcviku," řekl Picek.

Výcvik dalších dvou českých vojáků pro nasazení v posádce na palubě letounu probíhá a vyslání vojáků do dalších čtyř pozic se připravuje od srpna, dodala Růžičková.

ČR bude muset investovat miliony. Peníze se ale vrátí

Česká republika do roku 2013 zaplatí 170 milionů korun na modernizaci vzdušného systému včasné výstrahy NATO, který provozuje radarová letadla AWACS. Zároveň se bude podílet průměrným ročním příspěvkem 90 milionů korun na financování provozu a nasazení systému.

Účast státu v programu může být také injekcí pro český průmysl. Alianční agentura NAPMA, která za systém zodpovídá, garantuje účastnickým zemím téměř 100 procentní návratnost peněz, které do systému vložily, formou přímé nebo nepřímé účasti domácích podniků na modernizačním programu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…