Klaus chce v Ázerbájdžánu podpořit dovoz ropy do ČR

17.05.2011 21:27

Prezident Václav Klaus odjel na státní návštěvu Ázerbájdžánu. Česko zde má strategické zájmy kvůli ropě, která k nám odtud proudí. Bude se jednat o možném rozšíření spolupráce obou zemí v oblasti energetiky.

Klaus chce v Ázerbájdžánu podpořit dovoz ropy do ČR

Jedním z hlavních témat rozhovoru mezi ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a českým prezidentem Klausem byla možnost širší energetické spolupráce. Podle Alijeva by se dodávky mohly rozšířit i na zemní plyn.

Česko má čtvrtinu ropy z Ázerbájdžánu

Energetická bezpečnost Evropy a spolupráce s Evropskou unií v této oblasti je podle Alijeva "stálicí v partnerských vztazích Ázerbájdžánu s EU". Český prezident v projevu připomněl, že Česká republika pokrývá dovozem ázerbájdžánské ropy čtvrtinu svého celkového dovozu.

Český prezident je na návštěvě Ázerbájdžánu poprvé. Klaus při zahájení rozhovorů prohlásil, že se na cestu do Ázerbájdžánu dlouho připravoval. "Kdybych návštěvu tohoto regionu a této země neuskutečnil, můj program nebude úplný," řekl.

Čeští podnikatelé se zajímají o východní trhy

Prezidenta Klause doprovází delegace podnikatelů. „Ázerbájdžán je v každém případě pro české podnikatele atraktivní. Důkazem je velká podnikatelská mise, která je čtvrtá za poslední roky. Ten zájem je tedy obrovský. A já to velmi vítám, protože naši byznysmeni pochopili, že je potřeba diverzifikovat a že není možné doufat, že veškerý obchod budeme dělat se západní Evropou. Myslím, že krize vytrestala všechny, a proto je zájem o tuto oblast zesílený, a to je dobře," cituje Klause server Novinky.cz.

Alijev dal najevo, že jeho země má velký zájem na rozvoji vztahů s Evropskou unií. Klaus připomněl, že Praha byla jedním z iniciátorů programu EU Východní partnerství, jehož se aktivně účastní i Ázerbájdžán.

"Upřímně si přejeme, aby summit Východního partnerství, který se koncem letošního roku sejde ve Varšavě, vyústil v ještě silnější rozvoj vztahů mezi Ázerbájdžánem a EU," konstatoval český prezident. Jednání s Alijevem označil za "intenzivní a plodná".

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…