Dnešní jednání koalice ovládne strach. Z toho, co na Véčka ještě praskne

18.05.2011 5:27

Ve středu odpoledne se má sejít koaliční K9. Ani největší koaliční optimista neočekává, že by toto jednání mohlo přinést alespoň náznak zklidnění poměrů v koalici. Podle jednoho z Véčkařů blízkého vedení strany „mediální masírka" plní svůj účel. Koaliční partneři Věcí veřejných budou řešení krize oddalovat. Neví totiž dne ani hodiny, kdy vypadne další kompromitující materiál ba Véčka.

Dnešní jednání koalice ovládne strach. Z toho, co na Véčka ještě praskne

„Není to poprvé, co se má sejít koaliční K9 nad řešením vládní krize a v ten samý den, případně den předem, vyjde v Mladé frontě Dnes materiál, nahrávky a jiná svinstva," komentoval Véčkař pro ParlamentníListy.cz v úterý deníkem MfD zveřejněné údajné výzvy Bárty k předražování státních zakázek za účelem získání peněz pro stranu, ale především jejího takzvaně neformálního lídra Bártu.

Náhoda neexistuje

„Obecně platí, a to není z mé hlavy, že nic médiích se neobjevuje náhodou," potvrdil slova mediální expert Petr Žantovský. „Každé mediální sdělení má své vážné pozadí, má své vysledovatelné zájmy. Není to tak, že někde někdo náhodou vyndá nějakou informaci a náhodou zrovna v úterý jí otiskne," doplnil pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

Podle zmíněného Véčkaře navíc ještě mediální kampaň proti jeho straně neskončila. „Cvrlikají si o tom vrabci na střeše, že mediální poprava Véček se teprve chystá, čekáme to my, tak si těžko představit, že by to nečekali naši koaliční partneři. Čili očekávat ve středu byť jen náznak dohody v koalici by byla hloupost. Koaliční partneři budou určitě vyčkávat, co ještě přijde," dodal.

MfD umí dávkovat informace

Že patrně antikampaň vůči Véčkům nedosáhla svého vrcholu, si myslí i Žantosvský. „Nechci spekulovat o tom, jestli jde o cílený odstřel Véček, to si musí každý vyhodnotit sám. Nicméně že MfD je deník, který se naučil profesionálně pracovat s dávkováním informací, to víme nejméně od doby Zemanovy vlády, tuším z roku 1999, kdy světlo světa spatřila kauza Olovo," připomněl Žantovský.

K tématu:
Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří
Bárta (VV): Kmenta má jediného svědka. Škárku

„První den vyšla informace typu: Problesklo v kuloárech, že možná existuje nějaký materiál o Petře Buzkové. Den dva na to: MfD zjistila, že materiál byl vytvořen v sekretariátu Miloše Zemana. Třetí den zase něco a teprve pátý den oni slavně vyndali ten materiál, který už samozřejmě měli dávno v šuplících a otiskli ho," přiblížil mediální expert na příkladu možné schéma i současného přidělování informací po kapkách s cílem připravit půdu pro největší „pecku".

Bárta: Koalici nevzdáváme

I přes hrozbu dalších kompromitujících informací podle Víta Bárty nehodlají Věci veřejné odcházet z koaličního kolbiště. „Já to vnímám tak, že je třeba nepřijmout atmosféru, o kterou se snaží naši přeběhlíci a ti, kteří se snaží destabilizovat situaci uvnitř strany," řekl Bárta v úterý večer ParlamentnímListům.cz.

Podle něj je nutné vnímat i mezilidské vztahy mezi koaličními partnery. „Nebo spíš jedním z nich s tím, že i my se budeme snažit o stabilitu ODS, protože rozumíme problémům, které z tohoto hlediska nemáme jenom my," dodal Bárta. Že zatím nemíní položit koaliční účast komentoval slovy, že Véčka chtějí svým voličům ukázat, že ke koalici přistupují zodpovědně. „Voliči musí vidět, jakým způsobem s námi jednají naši koaliční partneři a jak zodpovědně s nimi jednáme," doplnil Bárta.

Naděje s VV umírá poslední

Že TOP 09 k dalším jednáním o koalici spíše než s vírou bude přistupovat s nadějí, pro ParlamentníListy.cz potvrdil i předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Za prvé, vy pletete dvě křesťanské ctnosti - totiž víru a naději," zněla odpověď předsedy TOP 09, na dotaz, zda věří ještě v koaliční potenciál Věcí veřejných. „Ta druhá - tedy naděje - jak známo umírá poslední," dodal.

Podle něj se především musí ověřit, jestli informace MfD jsou pravda. „Pak to samozřejmě vyžaduje opravdu vážná jednání. Ale to se domnívám, že je to teď na premiérovi, aby to jednání inicioval," myslí si Schwarzenberg.

Že obavy koaličních partnerů z další skandalizace Věcí veřejných jsou na místě, potvrdil ještě v úterý večer server MfD Idnes.cz, když vydal elektronické stopy ráno zveřejněných dokumentů, jejichž existenci Véčka svorně odmítají.

Týrání Bárty pokračuje. Záznamem z jeho počítače

Začalo to už v září

Připomeňme, že útoky na samotného Víta Bártu začaly už v loňském roce, když na podzim MfD přišla s informací, že někdejší Bártova firma ABL sledovala některé pražské politiky. Další vlna přišla po Novém roce, když redaktor deníku Kmenta přišel s dokumenty dokladujícími zmíněné sledování. Bárta se omluvil premiérovi Petru Nečasovi a život šel dál.

Důkazy: ABL politiky ODS sledovala. Bárta to stále popírá

Že se něco blíží, dávaly tušit spekulace, že tu Stanislav Huml, tu Jaroslav Škárka. Škárka chtějí opustit klub Věcí veřejných. Oba poslanci však takové spekulace odmítali. Pak ale přišel duben a s ním Škárkova eskapáda s rozhovorem pro týdeník Respekt. Tehdy poprvé spatřila světlo světa první tajně pořízená nahrávka. Tehdy jí natočila redaktorka zmíněného týdeníku.

Škárka na ní poprvé tvrdí, že se jej Vít Bárta snažil uplácet. Po zveřejnění nahrávky Škárka její obsah zpochybnil. Prý šlo o mystifikaci. A pak přišlo prohlášení, že přeci jen žádná mystifikace, ale pravda zazněla v nahrávce.

Sledovali jsme téma peníze za mlčení ve VV

Škárka, Kočí, mystifikace, nahrávky

Pak už věci nabraly rychlý spád. S obviněním Bárty z pokusu o uplácení vystartovala i tehdejší šéfka poslaneckého klubu Véček Kristýna Kočí. Škárka s Kočí pak svorně mizí téměř do ilegality, aby dokladovali strach, jaký z Bárty mají.

Uplyne pár dní a MfD přijde s nahrávkou Bárty, kterak plánoval „privatizaci politiky". Následuje další tajná nahrávka. Tu pro změnu přinesl týdeník Týden. Na ní Kristýna Kočí popisuje, jak připravovala stranický puč za pomoci šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. A tak jako před tím Škárka tak i ona tvrdí: Jen mystifikace. Věří jí ale málokdo.

Sledovali jsme téma nahrávka Kočí

A aby nebyl tajným nahrávkám konec, pak minulý týden přišla opět tajně pořízená nahrávka z porady Věcí veřejných v Bártově bytě, na níž se Bárta krom jiného holedbá svými nadstandardními vztahy s prezidentem Václavem Klausem.

Sledujeme téma Nahrávka VV

Preference padají

Výsledkem skandálů kolem Věcí veřejných je propad strany v průzkumu preferencí provedeného agenturou STEM. Podle ní by VV v květnu zvolilo 2,3 procenta voličů. To je pád mimo Poslaneckou sněmovnu. (Více ZDE)

Další průzkum, tentokrát popularity politiků, zas posílá směrem dolů Víta Bártu. Zatím co do vypuknutí skandálů byl Bárta oblíbený u 35 až 40 procent dotázaných respondentů, v květnu mu průzkum vyslovil jen osmnáctiprocentní podporu. (Více ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…