Tři dny do demonstrace. Odbory udělají jasněji

18.05.2011 7:40

Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), Asociace samostatných odborů a iniciativy ProAlt na středeční tiskové konferenci budou informovat o přípravách na demonstraci svolanou na sobotu 21. května do Prahy na Václavské náměstí.

Tři dny do demonstrace. Odbory udělají jasněji

Odboráři budou protestovat proti chystaným vládním reformám. ČMKOS dnes také představí svou nejnovější analýzu daňové reformy. 

Reformy jsou prý špatné
 

Odbory žádají, aby vláda stáhla a přepracovala své návrhy sociální a zdravotnické reformy. Podle nich jsou špatné a nepříznivě by dopadly na většinu lidí. Pokud se normy nezmění, nechtějí o nich odboráři ani jednat se zástupci vlády a zaměstnavatelů na tripartitě 20. května. 

Na sociální reformě odborářům vadí například to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. Tvrdí, že se zhorší dostupnost. Kritizují i záměr zavést takzvané sociální karty. Na ně by stát vyplácel sociální dávky, podpory a příspěvky, sloužit by měly i jako karty platební. Odboráři nesouhlasí také se změnami příspěvků na pomůcky a dopravu pro postižené, podle nich handicapovaní přijdou o peníze. 

Odbory chtějí před protesty ještě jedno jednání tripartity. Vyhoví jim Nečas?  

Zdravotnická reforma by měla mimo jiné stanovit, na co by lidé měli mít nárok ze zdravotního pojištění. Odborům vadí, že standard a nadstandard ale zákon přesně nedefinuje. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové hrozí, že lepší péči dostane jen ten, kdo si ji zaplatí.

Ne rušení lůžek

 Reformní návrhy prý omezují také volbu lékaře či zařízení, kde by lidé chtěli být ošetřeni. Podle ministerstva mají chystané normy naopak postavení a práva pacientů posílit. Odbory kritizují i plánované rušení akutních lůžek v nemocnicích. 

Více čtěte:

  • Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku 
  • Ministr Drábek: Odbory se staly kvazipolitickou silou 

  •  

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas, čtk

    Tomio Okamura byl položen dotaz

    Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

    Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…