Lidé jsou vzteklí, vláda padne. Ale sobotě fandím, říká otec odborů

18.05.2011 16:40

Podle bývalého šéfa oborů Richarda Falbra lze náladu v české společnosti popsat jako "vzeklou". Nebylo by tak prý divu, kdyby vláda v nejbližší době padla. A to i bez přispění odborů. Jejich protestní snahu ale "odborářský otec" podporuje.

Lidé jsou vzteklí, vláda padne. Ale sobotě fandím, říká otec odborů

Sobotní protestní akce odborářů, kterým se nelíbí reformy současné vlády a chtějí jejich zjemnění a změny, vzbuzuje mezi veřejností i politiky již v předstihu velkou pozornost.

Svůj postoj k celé akci vzkázal z Kongresu v Aténách také bývalý šéf odborářů Richard Falbr. Podle něho je protest odborářů akcí, která může smysluplně rozpoutat boj proti současné vládní koalici. A ten bývalý odborář podporuje.

Protest? Proti vládě ideální

"Já předpokládám, že vláda padne sama od sebe, ale protest odborů plně podporuji, protože je to v současné době jediná akceschopná struktura, která dokáže argumentovat proti tomu, co dělá vláda," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:

Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina
Když se lidé bouří - ProALT podepsal imaginární demisi vlády

Protesty odborářů, kteří skrz ně zdůrazní nepopulární záměry současné vlády, podle něho mohou ještě více rozptýlit již tak frustrovanou náladu v české společnosti.

Kvůli vzteku mění program i TV, děsí se Falbr

 "Myslím, že Češi jsou na tuto vládu navztekaní už dost. Toho je dokladem, že televize musela přerušit dnes ráno program, ve kterém lidé říkali jasně, co si o této vládě myslí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Falbr. Právě Česká televize přitom v souvislosti s protesty odborářů chystá na sobotu speciální rozšířený zpravodajský blok.

V souvislosti se sobotní akcí Falbr zavzpomínal také na "svou" éru v čele ČMKOS. Právě za té prý stál u podobného protestu. "Po zorganizování stotisícové demostrace na Staroměstském náměstí se za 14 dní odporoučela Klausova vláda," připomněl a nastínil tak možný budoucí vývoj i současného kabinetu.

Sobotní akci zaštiťuje nová odborářská organizace s názvem  České Spojenectví práce a solidarity (SPaS). Vystupuje jménem řady politických i společenských organizací, iniciativ a hnutí.

Čtěte také:
Nás neškrtnete! Křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších
Protivládní hnutí jde na věc. Bude tam televize, burcuje Pehe
Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi

Společný jmenovatel pro nespokojené

Spojenectví není politickou stranou a nemá  ani žádné takové ambice. Zajímavé ale je, že sdružuje poměrně rozmanitá politická uskupení, KSČM počínaje a Suvernitou Jany Bobošíkové konče.

 Jeho členem je ale třeba bývalý šéf diplomacie Jan Kavan, který v úterý ParlamentnímListům.cz popsal cíle organizace.

„Já samozřejmě souhlasím s tím, že subjekty sdružené v SpaS mají naprosto odlišné politické programy, ale tady se nejedná o novou instituci, ani o společný politický program. Jednoduše se suverénní strany rozhodly sdružit do společné organizace, jejíž cílem a posláním je kritika vlády a její politiky reforem. Petici za odvolání vlády podporují strany s odlišnými programy. Prostě SpaS je společný jmenovatel pro nespokojené," řekl pro ParlamentníListy.cz Kavan.

Protest odborářů odstartuje v sobotu pět minut před dvanáctou od budovy ČMKOS. Přes křižovatku U Bulhara se postupně přesune až na Václavské náměstí.

K tématu:
Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice

Podle Kavana podporuje SpaS i sociální demokracie

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…