Zkumavku. Jen to zatím dostane britský královský pár od ČR

18.05.2011 21:43

Ani po třech týdnech po královské svatbě prince Williama a Catherine pár stále nedostal svatební dar od České republiky. Má jím být kladrubský hřebec Favory Alta. Jelikož je s ním spojena zdlouhavá byrokracie, putuje do Velké Británie prozatím zkumavka s jeho genetickým materiálem.

Zkumavku. Jen to zatím dostane britský královský pár od ČR

Jakým konkrétně, už premiér Petr Nečas nespecifikoval. „Na výslovnou žádost Jejich královských Výsostí vévody a vévodkyně z Cambridge kůň zatím nadále zůstává v národním hřebčinci," vysvětlil premiér. Zároveň dodal, že zkumavka s genetickým materiálem putuje do Británie také na jejich žádost.

V cestě brání bílému hřebci už jen byrokracie. Kladrubští koně mají totiž jako jediní v Česku status živé kulturní památky. Svatební dar tak musela projednat vláda a následně ho i schválit.

"Kromě dodržení toho bylo třeba také dodržet diplomatické náležitosti. Komunikovali jsme prostřednictvím českého ministerstva zahraničí a zastupitelského úřadu v Londýně," doplnila pro server iDnes.cz mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Magdalena Dvořáčková.

Kromě toho se čekalo i na vyjádření královské rodiny, zdali takový dar přijme. Veřejně totiž deklarovali, že upřednostňují charitativní dary.

Čtěte více:
Matějka (Svobodní): Britská královská svatba. Událost s obrovským přesahem pro Evropu
Nepodceňujme svatbu Williama. Posílí díky ní Přemyslovci, tvrdí monarchista

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…