Vyvolení ve sněmovně: John už tam patřit nebude. Přijde taky o 60 tisíc

19.05.2011 8:44

Předseda Věcí veřejných Radek John sice odchází z vlády, ale i když je šéfem strany, nebude mít ve sněmovně už žádná mimořádná práva. Po demisi se totiž stane pouze řadovým poslancem a nebude mít tak přednostní právo vystoupit. Změna jednacího řádu dolní komory se už však rýsuje...

Vyvolení ve sněmovně: John už tam patřit nebude. Přijde taky o 60 tisíc

Radek John jako předseda strany bude mít nyní "utrum" s vystoupením před poslanci v tu chvíli, když nebude do debaty přihlášen. S přednostním právem vystoupit mohou totiž pouze členové vlády, šéfové poslaneckých klubů a členové sněmovního vedení.

„Z pohledu vnějšího pozorovatele nic zvláštního, z pohledu partajního klíčová věc," píše v této souvislosti deník Právo. Bývalý ministr vnitra a odcházející místopředseda vlády podle deníku sice nikdy ve sněmovně nepatřil k zaníceným diskutérům, ale ztráta přednostního práva bude nyní znamenat, že okamžitě reagovat a vystupovat dál bude moci z VV už  jen šéfka klubu VV Karolína Peake a místopředsedkyně komory Kateřina Klasnová.

Možná ale ani John nepřijde zkrátka. Sněmovní ústavně-právní výbor totiž tuto středu schválil na návrh Jeronýma Tejce z ČSSD změnu zákona o jednacím řádu a ten rozšiřuje okruh poslanců s přednostním právem právě o šéfy stran.

Právo podotýká, že koalice asi bude k návrhu vstřícná. „I když nepředpokládáme, že bychom v nejbližších letech byli v opozici, tak to pokládáme za správné řešení," řekl deníku místopředseda klubu ODS Marek Benda.

Bude mít i menší plat. O auto s řidičem zatím nepřijde

Ve výčtu Johnových ztrát ale jde Právo ještě dál. John totiž navíc přijde o téměř polovinu svých příjmů. „Zatímco jeho plat místopředsedy vlády spolu s náhradami činí 146 tisíc hrubého měsíčně, nově to bude v postavení řadového poslance 84 900 korun hrubého, včetně náhrad. Tak „málo" bude mít John proto, že sněmovní funkce už jsou rozebrané.

Šéf véčkařů ale zatím plakat nemusí. Ještě tři měsíce po demisi bude mít totiž k dispozici služební auto s řidičem. A s ním může odjíždět na kampaně před volební konferencí své strany, dodává deník.

Čtěte také:

Psali jsme:
Věci veřejné á la Drábek: Trapné, trapné, trapné
Vláda hnije jako červavé maso. Na Primě to bylo vidět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…