VV podle Uhla jedou po linii zelených: Ocitnou se asi v propadlišti dějin

19.05.2011 9:37

Vzestup a pád jedné strany? Ne, nyní již dvou. Komentátor Práva Petr Uhl hází do pytle s nápisem „propadliště dějin“ po Straně zelených nyní i Věci veřejné. Těm v komentáři říká laškovnou přezdívkou „veverky“.

VV podle Uhla jedou po linii zelených: Ocitnou se asi v propadlišti dějin

Uhl v Právu připomíná, že Strana zelených v roce 2006 zazářila sice v průzkumu veřejného mínění, ale v tom novém získala již jen 1,5 procenta voličů. Tedy včetně té poloviny lidí, která by buď volit nešla, nebo ještě neví, komu dát hlas, ironizuje.

„VV získaly 2,3 procenta, tedy úroveň podle mne neresuscitovatelnou. Obě strany, tedy SZ a VV se dostaly při volbách do sněmovny díky slibům podobným listopadovému heslu z roku 1989 ´Nejsme jako oni´, tedy příslibem nových, otevřených způsobů své politiky navíc s poukazem, že ostatní strany jsou nedemokratické a že jejich vedení jsou dinosauři, případně i kradou. To zabíralo," popisuje dále Uhl.  

Jenže podle něj by platilo na „veverky" to, co u zelených v případě odchodu z vlády: z opozičních lavic totiž nemusí v parlamentní demokracii zaznívat vždy zásadní popírání toho, co chce a činí vláda. Poslanci strany, která sedí v opozičních lavicích, mají totiž menšinovou vládu v hrsti a dokážou prosadit mnohem víc než slabý koaliční partner, připomíná komentář.

Možná jste nečetli:

Mručení v koalici sílí: Véčka nám to kazí, ať jdou z vlády
Bárta před K9 přemýšlí, proč ty útoky na něj a véčka
Bárto, dnešní noviny raději nečti. Vytáhly Tvého strýce Pavla
Týrání Bárty pokračuje. Záznamem z jeho počítače

„Jen jsem v případě VV nepochopil, o jaké hodnoty kromě ´boje´ proti dinosaurům a korupci, Věcem veřejným šlo, ale možná takové byly, tedy ještě jiné cíle a hodnoty než předstírané," zmiňuje Uhl s tím, že ale zelených je možná škoda víc než VV, neboť část voličů v Evropě vždy oceňovala jejich postoje - solidaritu, vyrovnání příležitostí práv žen a mužů, důsledný odpor vůči národovectví, či autoritářství. Jenže jejich brzdou se stal Martin Bursík, neboť chtěl mít osobní moc, a proto se stal hrobařem SZ.

Na druhou stranu zelená partaj byla víc vidět při sporech, zda být ve vládě. Prebendami loajálním členům SZ a svým příznivcům dokázal pak podle Uhla Bursík své odpůrce ve straně převálcovat lépe než dnes Bárta své veverky. „Ony mu totiž v krajích po stovkách odskakují. Přesto Bursík i SZ za tři roky zmizeli z politické scény, alespoň na celostátní úrovni," dodal Uhl pro Právo.

Čtěte také:

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …